Στην ανάγκη ενίσχυσης από την Frontex, της χρηματοδοτότησης των ελληνικών επιχειρησιακών μέσων του Λιμενικού, που συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου, αλλά και της συμμετοχής Ελλήνων σε θέσεις ευθύνης του οργανισμού, αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ναυτιλίας Π.Κουρουμπλής.

Ο υπουργός είπε ότι τα συγκεκριμένα θέματα, αλλά και αυτό που αφορά επίσης στην αναγκαιότητα συνέχισης της χρηματοδότησης οδοιπορικών εξόδων του λιμενικού, και της χορήγησης ενός πάγιου επιδόματος από τη frontex σε όλα τα στελέχη που υπηρετούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τέθηκαν στη συνάντηση που είχε στη Βαρσοβία, με τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex, Φαμπρίς Λεγκερί.

Η Frontex, είπε ο κ. Κουρουμπλής, έχει 44 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό και μόλις 7 εκατ. εξ αυτών στηρίζουν την συντήρηση των ελληνικών σκαφών που ανέρχονται σε 50, ενώ όλες οι άλλες δυνάμεις μαζί συμμετέχουν με μόλις 20 σκάφη και αξιοποιούν το υπόλοιπο (37 εκατ. ευρώ) του προϋπολογισμού.
Θέλουμε, πρόσθεσε, μια δίκαιη αντιμετώπιση.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης, στη μετάβαση του ναυτιλιακού κλάδου στα νέα καύσιμα μειωμένης περιεκτικότητας σε θείο που θα ισχύσουν από το 2020. Είπε ότι το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε στην πόλη Στσέτσιν της Πολωνίας με υπουργούς Ναυτιλίας διαφόρων χωρών σε εκδήλωση για τα 70 χρόνια του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Ο Κουρουμπλής, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης επάρκειας πετρελαίου με την ανωτέρω περιεκτικότητα, ενώ ζήτησε να διασφαλιστεί η σωστή και ασφαλής χρήση του προϊόντος αυτού για τη λειτουργία των μηχανών των πλοίων.
Ζήτησε επίσης σωστή προετοιμασία και στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών.