Κύριε Διευθυντά,

Σε σχέση με το δημοσίευμα της 14ης Ιουνίου στον «Μικροπολιτικό» των «ΝΕΩΝ» με τίτλο «Πρόβα στο Μέγαρο», θα ήθελα να απαντήσω ότι δεν κάνω πρόβα στο Μέγαρο. Χρησιμοποίησα τον Απρίλιο μια μικρή αίθουσα στο δεύτερο υπόγειο του Μεγάρου για λίγες μόνο ημέρες, που δεν είχα ζητήσει να μου δοθεί δωρεάν. Εν συνεχεία μεταφερθήκαμε σε πιο κατάλληλο χώρο. Αυτά θα μπορούσε να τα μάθει πολύ εύκολα ο συντάκτης της στήλης με ένα τηλεφώνημα.

Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Η απάντηση του «Μικροπολιτικού»: Δεκτή η επισήμανση του καλλιτεχνικού διευθυντή ότι τελικά έκανε περιορισμένη χρήση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τις πρόβες των «Θεσμοφοριαζουσών», που αποτελεί συμπαραγωγή διαφόρων φορέων. Προσωπικά χαίρομαι που βρέθηκε και «πιο κατάλληλος χώρος» (αν και θα ήθελα να ξέρω, λόγω φιλοπεριέργειας, ποιος χώρος και πότε). Πλέον αναμένουμε το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Ο Ριχάρδος Κόβδεν για τους Ελληνες

Κύριε Διευθυντά,

Το κείμενο το βρήκα ξεφυλλίζοντας στην Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου, αθηναϊκή εφημερίδα του πρώτου ημίσεος του 19ου αιώνα.

Η ελληνική επικράτεια ήταν ένα μικρό και μίζερο ελληνικό βασίλειο. Ο ελληνισμός όμως της διασποράς, εξωστρεφής και ανταγωνιστικός, μακριά από τα δεσμά του ελληνικού κράτους και των ανάξιων πολιτικών του ελλαδικού χώρου, προκαλούσε τον θαυμασμό των Ευρωπαίων.

Παραθέτω το σχετικό απόσπασμα:

Αθήνα, 21.5.1841 – Αποσπάσματα τινά κατά την Ανατολήν του Αγγλου Ριχάρδου Κόβδεν.

… Οι κάτοικοι της Τουρκίας όλης ημπορούν να υπολογισθώσιν εις 10 έως 12 εκατομμύρια, οι πλείστοι Χριστιανοί, εις Σμύρνην, εις Κωνσταντινούπολιν, εις Θεσσαλονίκην και τους άλλους λιμένας, οι Ελληνες εκατόρθωσαν να κυριεύσωσιν όλο το εμπόριον του τόπου. Οταν εισήλθον εις τον Βόσπορον, ευρέθην περιστοιχισμένος από δέκα επτά εμπορικά πλοία, ων δέκα πέντε ελληνικά, εν σαρδηνικόν και εν αγγλικόν. Αι μεγάλαι πρόοδοι τας οποίας οι Ελληνες έκαμον εις το εμπόριον είναι απόδειξις ακαταμάχητος της ευφυΐας και της ικανότητός των. Δεν υπάρχει έθνος δυνάμενον να ανταγωνισθή προς τους Ελληνας εις το στάδιον των εμπορικών επιχειρήσεων. Αυτοί έχουν εις χείρας των όλον το εμπόριον της Ανατολής […] τα καταστήματά των εξηπλώθησαν ανά πάσαν την Ευρώπην· μετέρχονται τον τραπεζίτην, μεν εις Βιέννην, εις Τεργέστην και εις Μασσαλίαν, τον έμπορον, εις Λονδίνον και εις Μαγχαστρίαν· η οικία των Ράλληδων έχει ιδίους ανταποκριτάς εις Μαγχαστρίαν, Λονδίνον, Μασσαλίαν, Κωνσταντινούπολιν, Οδησσόν και Τεχεράνη. Οι Ελληνες εδείχθησαν άξιοι απόγονοι της δοξάσης τους προγόνους των μεγαλοφυΐας εις το μόνον στάδιον το οποίο ηδυνήθησαν άχρι τούδε να διατρέξωσιν. Εχοντες τον ορθόν νουν του Αγγλου, την ολιγάρκειαν του Σκώτου, την ζωηρότητα του Γάλλου και την τόλμην του Αμερικανού […]

Αντώνης Ν. Βενέτης

Μοναστηράκι Δωρίδος

Ο ΟΑΕΔ και οι οικογένειες ανθρώπων με ειδικές ανάγκες

Κύριε Διευθυντά,

Στις 31/5 έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στη δημόσια πρόσκληση Νο 4/2018, για την προώθηση της πλήρους απασχόλησης 5.066 ανέργων μέσω προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας.

Η συγκεκριμένη πρόσκληση, η οποία υπογράφεται από τη Διοικήτρια του ΟΑΕΔ, παραβαίνει τον Ν. 2643/1998. Σε αυτόν καθορίζονται σαφώς οι κατηγορίες που μοριοδοτούνται επιπλέον λόγω αναπηρίας του υποψηφίου αλλά και όσων αντλούν προστασία από την αναπηρία συγγενικού τους προσώπου. Στην εν λόγω πρόσκληση η προσαύξηση λόγω αναπηρίας αποδίδεται μόνο όταν ο υποψήφιος είναι Ανθρωπος με Ειδικές Ανάγκες και όταν ο υποψήφιος είναι γονέας τέκνου με Ειδικές Ανάγκες. Στην κατά ΟΑΕΔ εφαρμογή έχουν εξαφανιστεί όλες οι λοιπές κατηγορίες που ο νόμος ορίζει ως μοριοδοτούμενες λόγω αναπηρίας συγγενικού τους προσώπου. Συνεπώς δεν μοριοδοτούνται όσοι αντλούν προστασία από την αναπηρία αδελφού, γονέα ή συζύγου. Θα μπορούσε κάποιος καλοπροαίρετα να υποθέσει ότι έγινε ένα λάθος το οποίο ατυχώς διέφυγε της προσοχής όλων των αρμοδίων υπαλλήλων. Γι’ αυτό προσπάθησα με συνεχείς επικοινωνίες με το υπουργείο Εργασίας, τον ΟΑΕΔ και το Γραφείο Κοινωνικών Θεμάτων Πρωθυπουργού να επισημάνω το πρόβλημα. Η προσπάθειά μου απέβη άκαρπη.

Διαπιστώνω πως τείνει να γίνει συστηματική η παράβλεψη των δικαιωμάτων των Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες ακόμη και των προστατευόμενων από τον νόμο, γιατί ανάλογο σφάλμα έχει πραγματοποιηθεί σε αντίστοιχη πρόσκληση του 2015.

Είναι θλιβερό το 2018 να πρέπει να μελετάμε ως δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω τις προσκλήσεις και να εντοπίζουμε πρόδηλα σφάλματα που κινούνται στην ίδια συνιστώσα. Την παράνομη απομείωση των δικαιωμάτων των Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες και της ελάχιστης προστασίας που λαμβάνουν οι ίδιοι και τα μέλη των οικογενειών τους.

Τάκης Αλεξανδράκης