Μπήκαν τελικά οι υπογραφές για τη συμφωνία εξαγοράς του πλειοψηφικού μεριδίου μετοχών των δύο εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας ΝΗΡΕΑΣ και ΣΕΛΟΝΤΑ από τον όμιλο Andromeda.

Η συγκεκριμένη εξαγορά η οποία περιλαμβάνει τη συμμετοχή της Mubadala Investment Company στο επενδυτικό σχήμα, μαζί με την AMERRA Capital Management LLC που είναι κύριος μέτοχος του Ομίλου Andromeda, αποτελεί την πρώτη σημαντική ολοκλήρωση μεγάλης εταιρικής αναδιάρθρωσης, μετά και την συμφωνία των πιστωτριών τραπεζών, η οποία ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι με την ονομασία «Project Nemo».

«Με έμφαση σε επενδύσεις στην ιχθυοκαλλιέργεια και την Αγροτική Οικονομία, είμαστε ενθουσιασμένοι από τις συνέργειες που μπορούν να δημιουργηθούν μεταξύ αυτών των εταιρειών. Πιστεύουμε ότι η εξαγορά αυτή, θα προσδώσει σημαντική αξία αξιοποιώντας τα μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα» δήλωσε για την υπογραφή της συμφωνίας ο Θορ Ταλσεθ , Διευθύνων Σύμβουλος της AMERRA Capital Management LLC και Πρόεδρος του Ομίλου Andromeda.

Ο Ελχαμ Αλ Κουασιμ , Διευθυντής Αγροτικού Τομέαστη Mubadala Investment Company ανέφερε από τη μεριά του , ότι με την εξαγορά αυτή, ενδυναμώνεται η παρουσία της Mubadala στον αγροτικό τομέα, γεγονός στρατηγικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία και με σημαντικές προοπτικές για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας.

«Η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ένας εξαιρετικά υποσχόμενος κλάδος και η χρήση νέων τεχνολογιών θα βελτιώσει την παραγωγικότητα και θα επιταχύνει την ανάπτυξη», σημείωσε.

Η συμφωνία εξαγοράς είναι υπό την αίρεση της έγκρισης από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και όπως τόνισε ο Δημήτρης Βαλαχής, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Andromeda, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας πολυεθνικής εταιρείας που θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας.

«Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας, θα μοιραστούμε γνώση, εμπειρία και ανθρώπινους πόρους για να δημιουργήσουμε μια κορυφαία εταιρεία, που θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την κερδοφορία της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας».

Σημειώνεται ότι οι δυο ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται κυρίως σε ιχθυοκαλλιέργιες με τσιπούρες και λαβράκια.

Ο Όμιλος Ανδρομέδα είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος όμιλος εταιρειών στη Μεσογειακή Ιχθυοκαλλιέργεια. Με 6 στρατηγικής τοποθεσίας παραγωγικά κέντρα σε Ελλάδα και Ισπανία, είναι ένας κορυφαίος παίκτης σε περισσότερες από 25 βασικές αγορές. Απασχολεί σήμερα συνολικά 640 άτομα (270 στην Ισπανία και 370 στην Ελλάδα). Διαθέτει καθετοποιημένη παραγωγή: γόνου, εκτροφής, συσκευασίας, μεταποίησης και διανομής ψαριών ενώ τα βασικά είδη που παράγει είναι η τσιπούρα, το λαβράκι και το φαγκρί.