Η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ ενέκρινε με 69 ψήφους υπέρ και 40 κατά, την Τρίτη, την παραπομπή της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Η Επιτροπή αναμένεται να επικυρώσει το κείμενο εντός της ημέρας και θα το παραπέμψει στη Νομοθετική Επιτροπή, η οποία και θα το αναπέμψει στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου προς επικύρωση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MIA.

Πρώτος το λόγο πήρε ο σκοπιανός ΥΠΕΞ, ο οποίος επιχειρηματολόγησε της υπερψήφισης της συμφωνίας, ενώ τόνισε ότι πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες του επείγοντος, ούτως ώστε να υποβληθεί η αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

«Είναι απαραίτητο να ψηφιστεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε η Ελλάδα να δώσει το «ΟΚ» στο ΝΑΤΟ. Επίσης, για τις 28 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, μια ημερομηνία πολύ σημαντική για εμάς», είπε ο Νικολά Ντιμιτρόφ εν μέσω αποδοκιμασιών με τους βουλευτές τουVMRO-DPMNE να φωνάζουν «προδότη» και «ντροπή».

Πίο ήπια ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του VMRO, ο οποίος υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι αντισυνταγματική και θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά.

«Αυτή η συμφωνία είναι μια γενοκτονία της ύπαρξής μας.Είναι μονομερής, η ΠΓΔΜ δέχεται τελεσίγραφο.Η συμφωνία επιβάλλει ένα νέο όνομα του κράτους υπό το καθεστώς εκβιασμού», κατέληξε.

Στη συνέχεια το κόμμα του αποχώρησε από τη διαδικασία.