Μεσημέρι Δευτέρας και η ξαφνική καταιγίδα στην Αττική έχει μετατρέψει τους δρόμους σε ποτάμια. Το νερό, όμως, παρασέρνει στο διάβα του και σακούλες γεμάτες σκουπίδια, οι οποίες βρίσκονταν έξω από τους κάδους εδώ και περίπου μία εβδομάδα, εξαιτίας του «λουκέτου» στον ΧΥΤΑ Φυλής. Για όγδοη μέρα παρέμενε χθες κλειστός ο ΧΥΤΑ, εξαιτίας ρωγμής στον χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, με αποτέλεσμα σε αρκετές γειτονιές της Αττικής τα σκουπίδια να σχηματίζουν βουνά. Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλουν οι δήμαρχοι, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το πότε θα ανοίξει ο ΧΥΤΑ.

Σημειώνεται ότι καθημερινά οι 66 δήμοι της Αττικής εναποθέτουν στον ΧΥΤΑ περί τους 5.000 τόνους απορριμμάτων. «Εχουμε υπολογίσει πως τα απορρίμματα των δήμων φτάνουν καθημερινά κατά μέσο όρο τους 4.700 – 4.900 τόνους. Αυτή τη στιγμή περίπου 3.300 τόνοι πηγαίνουν στις άλλες δύο εγκαταστάσεις» τονίζει στα «ΝΕΑ» η αντιπρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), Αφροδίτη Μπιζά. Αυτό, βέβαια, πρακτικά σημαίνει ότι περίπου 1.500 – 2.000 τόνοι σκουπιδιών μένουν κάθε μέρα στους δρόμους των δήμων.

ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι ο αρμόδιος φορέας, ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), έκλεισε τον ΧΥΤΑ Φυλής τη Δευτέρα 11 Ιουνίου, εξαιτίας της μεγάλης ρωγμής στον χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων. Και ενώ η αρχική πρόβλεψη του φορέα ήταν να επιτραπεί στους δήμους της Αττικής να εναποθέσουν τα απορρίμματά τους στο νέο κομμάτι του ΧΥΤΑ που δόθηκε την περασμένη Πέμπτη, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών, καθώς δεν επιτρέπεται στα απορριμματοφόρα να πάνε στη χωματερή.

Προκειμένου να μετριαστεί το πρόβλημα επιτρέπεται σε έναν μικρό αριθμό απορριμματοφόρων –έως δύο για κάθε δήμο και περίπου 20 απορριμματοφόρα για τον Δήμο Αθηναίων –να πηγαίνουν απορρίμματα στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Σχιστό και στο Εργοστάσιο Μηχανικής Διαλογής (ΕΜΑΚ) στο Σχιστό.

Σε σύσκεψη που πραγματοποίησε χθες ο αρμόδιος φορέας, αποφασίστηκε να επιτραπεί σε κάποιους δήμους να εναποθέσουν τα απορρίμματά τους και στον ΧΥΤΑ, διαδικασία όμως που θα γίνει σταδιακά. Οπως επισημαίνει η κυρία Μπιζά, «θέλαμε να κάνουμε όσες εργασίες απαιτούνταν για να παραδώσουμε τον χώρο με τη μέγιστη ασφάλεια. Από την περασμένη Πέμπτη, οπότε και δόθηκε από την ανάδοχο εταιρεία το νέο κομμάτι στον ΧΥΤΑ, μεταφέρουμε οργανωμένα τα απορρίμματα από το ΣΜΑ στον νέο χώρο. Και θα δούμε σχετικά άμεσα το πότε θα ανοίξει για όλους τους δήμους ο ΧΥΤΑ Φυλής».

ΑΡΧΙΣΑΝ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Ιλίου, Νίκος Ζενέτος, σημειώνει πως επίσημη ενημέρωση, πέρα από ένα δελτίο τύπου του Συνδέσμου, για το τι ακριβώς έχει συμβεί στον ΧΥΤΑ ή για το πότε θα γίνει αποκατάσταση και θα ξεκινήσει και η διαδικασία εναπόθεσης, δεν υπάρχει έως τώρα. «Προς το παρόν αφήνουν ελάχιστα οχήματα να περάσουν, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να βρίσκονται στον δρόμο και να σχηματίζουν βουνά» υπογραμμίζει ο δήμαρχος. Προσθέτει, δε, πως προκειμένου να αντιμετωπιστεί ως έναν βαθμό το πρόβλημα, ο δήμος προμηθεύτηκε ειδικούς σάκους –όπως αυτούς για τα οικοδομικά υλικά –στους οποίους οι υπηρεσίες του δήμου τοποθέτησαν τα σκουπίδια που βρίσκονται εκτός των κάδων. «Παράλληλα, πραγματοποιούμε ψεκασμούς για να μην έχουμε θέματα με τη δημόσια υγεία».