Οι περιπέτειες του ομίλου Volkswagen (VW) με αφορμή το σκάνδαλο ρύπων με τους πετρελαιοκινητήρες, όπως όλα δείχνουν, συνεχίζονται μετά τις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Οι αρχές της Γερμανίας συνέλαβαν χθες τον Ρούπερτ Στάντλερ, τον επικεφαλής της εταιρείας αυτοκινήτων πολυτελείας της VW, της Audi, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης.

Οι δικαστικές αρχές του Μονάχου έχουν διευρύνει από τις αρχές του μήνα τις έρευνές τους και στην Audi και όπως ανακοίνωσαν προχώρησαν στη σύλληψη του Στάντλερ επειδή φοβήθηκαν ότι μπορεί να παρεμποδίσει τις έρευνες αυτές.

Πρόκειται για το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας που έχει συλληφθεί στο πλαίσιο των ερευνών για το σκάνδαλο της χρήσης παράνομου λογισμικού ώστε να μειώνονται οι εκπομπές ρύπων σε πετρελαιοκινητήρες ορισμένων μοντέλων.

Οι εξελίξεις αυτές αυξάνουν εκ νέου τις προκλήσεις για το νέο αφεντικό του ομίλου VW, του Χέρμπερτ Ντίες, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μόλις από λίγους μήνες προσπαθώντας να εισαγάγει στην εταιρεία νέα διοικητική δομή και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις τού μέλλοντος. Η VW θέλει μεταξύ άλλων να στραφεί προς την κατασκευή νέων και περισσότερων μοντέλων ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά και να αντιμετωπίσει την υπόθεση με τις παρατυπίες στην εκπομπή ρύπων τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της διαχείρισης των νέων προβλημάτων που δημιουργεί στην εταιρεία η σύλληψη ενός τόσο υψηλόβαθμου στελέχους, ο όμιλος πραγματοποίησε χθες διαβουλεύσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η VW παραδέχτηκε το 2015 τη χρήση παράνομου λογισμικού σε τεστ εκπομπών καυσαερίων στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ υπέβαλαν τον Μάιο ποινική δίωξη στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της VW Μάρτιν Βίντερκορν αλλά ο ίδιος δεν αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τις αμερικανικές αρχές επειδή η Γερμανία δεν εκδίδει πολίτες της σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αναφέρει ακόμη το Reuters. Οι ΗΠΑ έχουν απευθύνει κατηγορίες για την υπόθεση αυτή σε εννέα συνολικά άτομα, ενώ δύο πρώην στελέχη της VW έχουν παραδεχτεί την ενοχή τους και έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης.

Οι δικαστικές Αρχές της Γερμανίας από την πλευρά τους πάντως ανέφεραν ότι η σύλληψη του Στάντλερ δεν έγινε με αίτημα των αμερικανικών αρχών. Η Audi και η VW επιβεβαίωσαν τη σύλληψη φροντίζοντας να επισημάνουν ότι ο Στάντλερ θεωρείται αθώος, εκτός αν αποδειχτεί κάτι διαφορετικό.

Η σύλληψη αυτή αναμένεται τώρα να προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό της εταιρείας θέτοντας σε κίνδυνο τις σχέσεις μεταξύ της διοίκησης, των σωματείων των εργαζομένων και των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Πολλοί επενδυτές έχουν κατηγορήσει την εταιρεία ότι άργησε να τους ενημερώσει για τις έρευνες, κάτι που όμως η VW έχει υποστηρίξει ότι δεν ισχύει.

Μισό δισ. δολάρια επενδύει η Google σε κινεζική εταιρεία e-μπορίου

Η Google θα επενδύσει 550 εκατ. δολ. στην κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com στο πλαίσιο της προσπάθειας να επεκτείνει την παρουσία της στις αγορές της Ασίας και να ενισχύσει τη θέση της απέναντι σε ανταγωνιστές όπως η Amazon. Οι επενδυτές της JD.com περιλαμβάνουν την κινεζική εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης Tencent Holdings που είναι μεγάλος αντίπαλος της επίσης κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group. Συνέργεια με την JD.com έχει επίσης η μεγάλη αμερικανική αλυσίδα λιανικών πωλήσεων Walmart.