Η Σουηδία δεν είχε κερδίσει σε εναρκτήριο παιχνίδι από το 1958. Παράδοση που έσπασε χθες με το 1-0 κόντρα στη Νότια Κορέα. Για κάθε σερί υπάρχει ένα τέλος. Θετικό ή αρνητικό. Η Σουηδία έβλεπε ένα σερί να τη στοιχειώνει εδώ και 70 ολόκληρα χρόνια. Εκείνο της πρεμιέρας της σε Μουντιάλ. Η τελευταία νίκη της σε πρεμιέρα ήταν το πολύ πολύ μακρινό 1958.

Εκείνο το 3-0 απέναντι στο Μεξικό ήταν η τελευταία της νίκη σε εναρκτήριο παιχνίδι της σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Ακολούθησαν επτά αποτυχημένες απόπειρες. Η τελευταία ήταν στο προηγούμενο Μουντιάλ που βρέθηκαν οι Σουηδοί. Πριν από 12 χρόνια, στη Γερμανία, η Σουηδία αντιμετώπισε στην πρεμιέρα της το Τρινιδά & Τομπάκο και το τελικό 0-0 ήταν… σοκαριστικό. Και έμοιαζε «καταδικαστικό». Δεν στοίχισε στη Σουηδία, η οποία με μια νίκη επί της Παραγουάης και την ισοπαλία κόντρα στην Αγγλία προκρίθηκε στην επόμενη φάση, όπου αποκλείστηκε από τη Γερμανία.

Η «κατάρα» ξορκίστηκε χθες. Η Νότια Κορέα ήταν ο κατάλληλος αντίπαλος. Ο Σον μόνος του δεν έφτανε για να απειλήσει την καλοκουρδισμένη μηχανή της Σουηδίας, η οποία αποτελεί τον λόγο που δεν βρίσκεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο η Ιταλία. Κι όταν έχεις αποκλείσει κοτζάμ Ιταλία, πηγαίνεις στη διοργάνωση με αυτοπεποίθηση και προοπτική για να πετύχεις το «κάτι παραπάνω».

Μπορεί να χρειάστηκε ένα πέναλτι, μπορεί να χρειάστηκε το VAR για να δοθεί αυτό το πέναλτι (καθαρή ανατροπή), μπορεί να φάνηκε πως αγχώνεται, πως δυσκολεύεται. Ομως η εικόνα του ματς ήταν εντελώς διαφορετική και το αποτέλεσμα δεν λέει την αλήθεια. Το 1-0 είναι μάλλον «φτωχό». Θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο αν ο Μπεργκ στο πρώτο μέρος δεν έχανε την ευκαιρία του Μουντιάλ έως τώρα αστοχώντας από τη μικρή περιοχή. Τελικά το γκολ ήρθε στο 64′ με το πέναλτι του Γκράνκβιστ, ο οποίος έδωσε τη λύση στους Σκανδιναβούς.