Στο φημισμένο τουριστικό θέρετρο Σίντρα της Πορτογαλίας βρίσκονται από χθες οι διάσημοι άνδρες και γυναίκες που παίρνουν τις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής ανά τον κόσμο. Από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι μέχρι τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου θα συζητήσουν μέχρι και την Πέμπτη τα νέα δεδομένα και τις προοπτικές που διαγράφονται στην παγκόσμια οικονομία από τη υιοθέτηση, αυστηρότερης πλέον νομισματικής πολιτικής. Βεβαίως, στο επίκεντρο της συζήτησης, όπως αναμένεται, θα βρεθούν και οι επιπτώσεις στις αναδυόμενες οικονομίες από την άνοδο των επιτοκίων, αλλά η ανάλυση θα εστιαστεί και σε άλλα καυτά μέτωπα, μεταξύ των οποίων ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Ευρώπης – Κίνας, το ράλι του δολαρίου κ.ά. Περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα συμπεράσματα από τη πόλη που έχει χαρακτηριστεί περιοχή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO λόγω της 19ου αιώνα αρχιτεκτονικής της.

Με το βλέμμα στραμμένο και στη Γερμανία

Μαθαίνουμε ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες ακόμη ένα θέμα προκαλεί πυρετό συζητήσεων στη Σίντρα. Και αυτό δεν είναι άλλο από τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία με επίκεντρο το μεταναστευτικό πρόβλημα, που προκαλεί ήδη ρήγματα και αστάθεια στον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Μέρκελ. Φοβούνται ότι ενδεχόμενες πολιτικές ανατροπές στη Γερμανία θα προκαλούσαν τσουνάμι αναταράξεων με απρόβλεπτες παρενέργειες σε όλη την Ευρώπη την ώρα που αυξάνεται το κύμα του λαϊκισμού και της αμφισβήτησης στη Γηραιά Ηπειρο με αφορμή τις υψηλές μεταναστευτικές ροές.

Κουβάρι οι ευθύνες για τον έλεγχο στη Folli Follie

Σε μπαλάκι που πετάει ο ένας στον άλλον έχει μετατραπεί το θέμα του ελέγχου στα οικονομικά της Folli Follie. Η εταιρεία μέσω ανακοίνωσής της κάνει λόγο για παρανόηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσον αφορά τη σύμβαση με την ελεγκτική εταιρεία ΕΥ, που όπως λέει αναμένεται να υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα. Ο λόγος της καθυστέρησης σύμφωνα με τη Fοlli Follie είναι ότι η ΕΥ δεν αποδέχθηκε την άμεση ανάληψη της διεξαγωγής πλήρους ελέγχου και αντιπρότεινε προσυμφωνημένες διαδικασίες σε συγκεκριμένα κονδύλια των οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2017. Και ότι πρότεινε επίσης την ανάθεση εξειδικευμένου και στοχευόμενου ελέγχου σε εταιρεία εγνωσμένου κύρους, για τον επακριβή προσδιορισμό των αιτιών που κατέστησαν ανέφικτο τον επιτόπιο έλεγχο. Και ενώ Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Folli Follie ανταλλάσσουν ανακοινώσεις, θέμα υπάρχει και μεταξύ της ΕΧΑΕ και της Ενωσης Ελλήνων Επενδυτών, με τη δεύτερη να επιμένει ότι η Διοίκηση του Χρηματιστηρίου δεν επέδειξε τα απαιτούμενα αντανακλαστικά ούτε χρησιμοποίησε όλα τα νομικά όπλα που της παρέχει η υφιστάμενη νομοθεσία σχετικά με την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής.