Η ισπανική κυβέρνηση ενδέχεται να απελάσει κάποιους από τους 629 μετανάστες που διασώθηκαν από το Aquarius, το οποίο αναμένεται να φθάσει την Κυριακή στη Βαλένθια, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος τύπου της ισπανικής κυβέρνησης.

«Η Ισπανία δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, η Ισπανία ενεργεί απολύτως φυσιολογικά, όπως η Ευρώπη συνήθως εργάζεται» δήλωσε η Ιζαμπέλ Θελάα μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου εάν η κυβέρνηση θα απέκλειε το ενδεχόμενο να στείλει ορισμένους επιβάτες του Aquarius στη χώρα προέλευσής τους.

Κάθε μετανάστης «θα γνωρίζει εάν πληροί το καθεστώς του πρόσφυγα, εάν είναι οικονομικός μετανάστης και επίσης, εάν είναι ένοχος για τη διάπραξη ορισμένων αδικημάτων που τον καθιστούν υποκείμενο σε απέλαση» συμπλήρωσε η εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης του Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ.

Η Ιζαμπέλ Θελάα διαβεβαίωσε ότι η Ισπανία έχει ως προτεραιότητα «τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπενθυμίζοντας τη βούληση της κυβέρνησης να απομακρύνει τα συρματοπλέγματα στα σύνορα των ισπανικών θυλάκων Θέουτα και Μελίγια, στο βόρειο Μαρόκο.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η Ισπανία θα ακυρώσει τον νόμο που προβλέπει τον περιορισμό πρόσβασης των παράτυπων μεταναστών στις δομές υγείας.