Ils sont tous aller a Folégandros! Ολοι λοιπόν βρέθηκαν στη μικρή Φολέγανδρο, η οποία πριν λίγα μόλις χρόνια, είχε χαρακτηριστεί ως ένας από τους γοητευτικότερους, ανεξερεύνητους όμως προορισμούς της Ευρώπης. Τα μεγαλύτερα ιστιοφόρα και motor yachts του πλανήτη και η καλύτερη ποιότητα τουριστών (σε οικονομικό, κοινωνικό και μορφωτικό επίπεδο) φθάνουν στο νησί των Κυκλάδων, το οποίο βρίσκεται μεταξύ Σικίνου και Μήλου. Η γάτα Choupette του δαιμόνιου Καρλ Λάγκερφελντ, που μοιάζει με ντίβα πάνω στις τσάντες του σχεδιαστή με τις ασημένιες αλυσίδες, παρακολουθεί μέσα από τα εκτυφλωτικά γαλάζια της μάτια την κίνηση σε ένα νησί που κάποτε οι διεθνείς ισχυροί του χρήματος έβαζαν σε δεύτερη μοίρα.

Οι billionaires, οι οποίοι ταξίδευαν με σκάφη ή ιδιωτικά αεροπλάνα σε κοντινές μας χώρες, προτιμούσαν άλλους «εναλλακτικούς» προορισμούς, όπως το πανέμορφο νησί Korcula στην Κροατία, την περιοχή Bolgheri στην Ιταλία, το Smolare στα Σκόπια. Η εικόνα τώρα στη Φολέγανδρο είναι εντελώς διαφορετική, στο νησί έχει πραγματικά δημιουργηθεί το αδιαχώρητο. Τα boutique hotels και οι μινιμαλιστικού ύφους βίλες, οι οποίες ενοικιάζονται σε τιμές που ζαλίζουν, είναι γεμάτες από πάμπλουτους Αμερικανούς, που έχουν φθάσει εκεί από την Καλιφόρνια, το Μαϊάμι και τη Νέα Υόρκη. Τα εστιατόρια και τα μπαρ με κορυφαίο το Beez (φτιάχνει άλλωστε τα καλύτερα κοκτέιλ) δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν το πολύβουο πλήθος που απολαμβάνει τη νύχτα, γυρίζει στις παραλίες και διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία, αλλά και τις δημοφιλείς νουβέλες των Rob Davis και Colm Toibin. Ο Αχιλλέας, κάτασπρος γάτος – προγνώστης του Μουντιάλ της Ρωσίας, επιθυμεί να «κατηφορίσει» σε πιο ζεστά κλίματα και την παραμυθένια Φολέγανδρο.

Το κάλεσμα για το Ιδρυμα Fulbright

Οι κήποι της Γενναδείου Βιβλιοθήκης έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τώρα θυμίζουν ανάλογους σε περιοχές της Βόρειας Ιταλίας. Ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ και η low profile σύζυγός του Μαίρη ήταν τα κεντρικά πρόσωπα σε ένα κάλεσμα με αφορμή τα 70 χρόνια παρουσίας του Ιδρύματος Fulbright. Το Foundation το οποίο ίδρυσε το 1948 ο γερουσιαστής Ουίλιαμ Φουλμπράιτ (πιστεύοντας ότι η εκπαίδευση είναι η πιο σταθερή επένδυση προς την ειρήνη και την παγκόσμια πρόοδο) έχει σημαντική, αλλά χαμηλών πάντα τόνων παρουσία στην Ελλάδα. Το Ιδρυμα Fulbright συμπλήρωσε επτά συναπτές δεκαετίες προσφοράς στη χώρα μας. Περισσότεροι από 5.500 Ελληνες και Αμερικανοί έχουν κάνει ταξίδια ανάμεσα στις δύο όχθες του Ατλαντικού για να σπουδάσουν, να πραγματοποιήσουν επιστημονικές έρευνες, ακόμα και να διευρύνουν τους καλλιτεχνικούς τους ορίζοντες. Μετά τις ομιλίες με επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, σπουδαστές, πολιτικούς (ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έφθασε νωρίς) τραπεζίτες (ανάμεσά τους ο Γιώργος Χατζηνικολάου, πρόεδρος ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς) και άλλες προσωπικότητες (οι κυρίες Φωτεινή Λιβανού και Μιράντα Ξαφά κάθονταν πολύ κοντά) να παρακολουθούν με ενδιαφέρον.

Η θαλαμηγός σαν… σπίτικαι το beach bar στις Σπέτσες

Το ταξίδι συνεχίζεται στα κοντινά νησιά του Αργοσαρωνικού. Το πολυαναμενόμενο «Ivy» άνοιξε επιτέλους τις πόρτες του στην παραλία της Αγίας Μαρίνας των Σπετσών, έπειτα από αρκετή προετοιμασία. Είναι λαμπερό, «ξεκούραστο» στο μάτι, μέσα από τα φωτεινά χρώματά του, χαλαρό, με έναν κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Ενα beach bar στο νησί της Μπουμπουλίνας, το οποίο φιλοδοξεί να συναγωνιστεί αυτά της Μυκόνου. Οι Σπέτσες βέβαια είναι ένα μάλλον «οικογενειακό» νησί, μακριά από τη νοοτροπία του μεγάλου party island. Η Μύκονος και μετά η Σαντορίνη, σύμφωνα με τους ξένους, είναι τα απόλυτα party islands. Το νέο όμως beach bar των Σπετσών είναι μια διαφορετική, σίγουρα luxury πρόταση. Το yacht «Letani» των ναυπηγείων Feadship, που μοιάζει με υπερπολυτελή, μινιμαλιστικού ύφους κατοικία, στο Μπελ Ερ, κάνει την εμφάνισή του στα νερά του Αργοσαρωνικού.

Παραμένουν για διακοπές

Η διεθνής ναυτιλιακή γιορτή των «Ποσειδωνίων» έφθασε στο τέλος της. Κάποιοι από τους επιφανείς όμως ξένους επισκέπτες παρέμειναν στην Ελλάδα για διακοπές. Οι κλασικοί πλέον προορισμοί, Μύκονος και Σαντορίνη, έχουν συγκεντρώσει και πάλι την ελίτ του χρήματος. Τα ιδιωτικά δείπνα και parties συνεχίζονται με φόντο δημοφιλή spots της Αθηναϊκής Ριβιέρας, αλλά και κομψές μονοκατοικίες στη Βουλιαγμένη, στο Καβούρι και τη Βάρη. Σε δύο βραδινά καλέσματα με φόντο τα σκοτεινά νερά και τα πολυτελή yachts να ρίχνουν τους προβολείς πάνω τους, πρόσεξα δύο γυναίκες με πολύ κομψό, «ιδιαίτερο» ντύσιμο. Η νεαρή, όμορφη Ταμάρα Ζέιν φορούσε τόσο εντυπωσιακά μακριά κατακόκκινα σκουλαρίκια, που ένιωσα αμέσως την ανάγκη να την ρωτήσω την πηγή προέλευσής τους. Εκείνη μου απάντησε ότι ανήκουν στον οίκο Oscar de la Renta. Η Ράνια, σύζυγος του Σάμερ Χούρι, στη διάρκεια δείπνου σε σπίτι στα νότια προάστια, είχε επιλέξει ένα εξαιρετικό φόρεμα με prints το οποίο κατέληγε σε κρόσσια, σε λευκό, μαύρο, κόκκινο. Tres chic!