Ποια θα είναι η επόμενη μέρα στην Τουρκία μετά τις εκλογές και κυρίως πώς επηρεάζεται η Ελλάδα; Οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις καθηγητών και ειδικών που κλήθηκαν χθες να απαντήσουν σ’ αυτά τα δύο ερωτήματα, στην εκδήλωση που διοργάνωσε στο Γαλλικό Ινστιτούτο –με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη –η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν ήταν καθόλου αισιόδοξες.

Ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος ανέλυσε τις συνταγματικές αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία και το συμπέρασμά του ήταν πως σήμερα, αλλά και την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές, το πολίτευμα της Τουρκίας δεν θα είναι προεδρικό «αλλά καισαρικό. Ενός ανδρός Αρχή». Κι αυτό διότι, εξήγησε, ελλείπουν τα αντίβαρα, τα αντισταθμίσματα. Και αντί να υπάρχει διάκριση εξουσιών υπάρχει υπερσυγκέντρωση. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αγκυρας Χρήστος Τεάζης επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επαναχαράξει την πολιτική της σε σχέση με την Τουρκία στα νέα δεδομένα που θα αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά κυρίως μετά το 2023. Την ανησυχία του ότι και μετά τις εκλογές –με το πιθανότερο σενάριο να είναι νίκη Ερντογάν στις προεδρικές και ήττα του στις βουλευτικές –θα συνεχιστεί η ένταση με την Ελλάδα, αλλά και με την Κύπρο στο ενεργειακό πεδίο, εξέφρασε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Ντόκος. Γι’ αυτό, τόνισε, είναι απαραίτητο η Ελλάδα να προετοιμαστεί «για μακροχρόνια διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Κρίσιμη θα είναι η επόμενη περίοδος και για την κυπριακή ΑΟΖ, σημείωσε ο Ζήνων Τζιάρρας, ερευνητής του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Δεν αποκλείεται, είπε, η Τουρκία να τολμήσει μία παράνομη γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου ακόμη και στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των τουρκικών εκλογών, αλλά και αργότερα.

Δυσοίωνες ήταν και οι προβλέψεις του οικοδεσπότη της εκδήλωσης, ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι μετά τις εκλογές θα υπάρχει υπερσυγκέντρωση εξουσιών στον Ερντογάν κατά τα πρότυπα του Πούτιν.