Μόνιμος στόχος της προκλητικής ρητορικής από σύσσωμη την πολιτική ηγεσία της Αγκυρας έχουν γίνει η Ελλάδα και η Κύπρος παραμονές των διπλών εκλογών στην Τουρκία. Απόδειξη είναι οι νέες απειλές που εκτόξευσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως στο Αιγαίο η Τουρκία δεν επιτρέπει «να πετάξει ούτε πουλί» χωρίς την άδειά της, ότι δεν έχει παραχωρήσει ούτε ένα κομμάτι βράχου αλλά και πως θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων γύρω από τα ενεργειακά θέματα. Την ίδια ώρα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ προανήγγειλε την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Ανατολική Θράκη, μια ανάσα από την Ελλάδα.

Οι νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγιναν αργά προχθές το βράδυ κατά τη διάρκεια δύο συνεντεύξεων που παραχώρησε. Αφορμή για τη νέα επίθεσή του κατά της Ελλάδας και της Κύπρου ήταν ερώτηση δημοσιογράφου για τη γνωστή τουρκική θεωρία ότι 18 τουρκικά νησιά βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή. Ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως όχι μόνο επί της δικής του περιόδου «αλλά και μετά την κρίση των Ιμίων δεν έχει αλλάξει τίποτα στο ισχύον καθεστώς όπως και στο νομικό καθεστώς των νησιών». Και πρόσθεσε με ακόμη πιο προκλητικό τρόπο: «Δεν το επιτρέπουμε. Ακόμα και σε θέματα ερευνών δεν μπορεί να πετάξει ούτε πουλί χωρίς την άδεια της Τουρκίας. Δεν έχει παραχωρηθεί ούτε ένα κομμάτι βράχου».

Απειλές εκτόξευσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά της χώρας μας τόσο για το ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη όσο για τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς. Συνέδεσε δηλαδή τις δύο υποθέσεις, όπως γίνεται κατά πάγια τακτική από την Τουρκία το τελευταίο διάστημα. Κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση πως υποχώρησε στις πιέσεις της Δύσης μολονότι αρχικά ήθελε να επιστρέψει τους Οκτώ στην Τουρκία. Και για ακόμη μία φορά έθεσε ζήτημα ανταλλαγής. «Αν η Ελλάδα δεν μας τους δώσει, αύριο και η δική μας στάση σε ίδια θέματα θα είναι διαφορετική».

Οι τουρκικές κινήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Από την τοποθέτηση του Τσαβούσογλου είναι πλέον φανερό ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε γεωτρήσεις πολύ πιθανόν και εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Τουρκία ξεκινάει τώρα έρευνες γύρω από την Κύπρο καθώς «έχει δικό της πλοίο γεώτρησης». Και προειδοποίησε: «Δεν θα αφήσουμε να χαθούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» από την άποψη οικονομικών συμφερόντων όπως φυσικού αερίου, πετρελαίου και φυσικού πλούτου γύρω από την Κύπρο» ενώ συμπλήρωσε πως τους τελευταίους μήνες «εμποδίσαμε γεωτρήσεις και διώξαμε τους Ιταλούς».

Ο ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ. Στο μεταξύ, προσπάθεια να εμφανίσει την Τουρκία ως ηγετική δύναμη στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή έκανε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων –και κουμπάρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν –Μπεράτ Αλμπαϊράκ προαναγγέλλοντας την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ενέργειας στην Ανατολική Θράκη. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε τηλεοπτικά δίκτυα ο Αλμπαϊράκ δήλωσε πως «η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη Θράκη είναι πολύ υψηλή και το πιθανότερο είναι το τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας να γίνει σ’ αυτήν την περιοχή». Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας μετέδιδε χθες την είδηση με τον πηχυαίο τίτλο «Ο 3ος πυρηνικός σταθμός στη Θράκη». Μάλιστα, με το γνωστό αλαζονικό ύφος που χρησιμοποιούν πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης Ερντογάν ο Αλμπαϊράκ συμπλήρωσε πως η Τουρκία προγραμματίζει εξορύξεις και στην περιοχής της Μαύρης Θάλασσας με το δικό της γεωτρύπανο τονίζοντας: «Αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι θα έχουμε μία επιθετική ενεργειακή πολιτική».