Με δίγραμμη, κόκκινη συνταγή – υπ’ ευθύνη του γιατρού, όπως ορίζουν οι κανόνες του κρατικού μονοπωλίου – θα χορηγείται στους ασθενείς επισήμως σκεύασμα κάνναβης που έλαβε το «πράσινο φως» για να κυκλοφορήσει στη χώρα μας.

Ειδικότερα, η σχετική απόφαση του υπουργείου Υγείας αφορά το σκεύασμα «SATIVEX», το οποίο διατίθεται σε μορφή σπρέι, στοχεύοντας στην ανακούφιση των ασθενών που έχουν διαγνωσθεί με Σκλήρυνση κατά Πλάκας ενώ φαίνεται να δρα θετικά και στην αντιμετώπιση της σπαστικότητας.

Για την προμήθεια του σκευάσματος, μετά και την απαραίτητη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ναρκωτικών στις αρχές του μήνα, οι ιθύνοντες στην οδό Αριστοτέλους ενέκριναν συνολική δαπάνη ύψους έως και 72.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) – συνεκτιμώντας τις εκκρεμείς αιτήσεις ασθενών για τη χορήγηση του φαρμακευτικού σκευάσματος.

Σημειώνεται ότι κάθε φιαλίδιο του φαρμάκου «Sativex» περιέχει 25mg Κανναβιδιόλης (CBD) και 27mg Δ – 9 Τετραϋδροκανναβινόλης-THC. Σε ό,τι αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές η ίδια απόφαση ορίζει ότι ο συνολικός αριθμός των σκευασμάτων θα φέρει καλά κολλημένη ετικέτα , από την Αναθέτουσα Αρχή, με διπλή ερυθρή γραμμή που θα γράφει με Ελληνικά κεφαλαία γράμματα «Ελληνική Δημοκρατία» «Υπουργείο Υγείας», «Κρατικό Μονοπώλιο Ναρκωτικών» . Τα κουτιά του φαρμακευτικού σκευάσματος θα φέρουν αριθμό παρτίδας και ημερομηνία λήξεως όχι πριν τον 6o/2019.