Η Γερμανία ταξίδεψε στη Ρωσία για να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε πριν από τέσσερα χρόνια στα γήπεδα της Βραζιλίας. Καθόλου εύκολο κάτι τέτοιο, καθώς έχει να συμβεί 56 χρόνια. Από τη Βραζιλία δηλαδή, όταν κατέκτησε τον τίτλο σε δύο συνεχόμενες διοργανώσεις, το 1958 και το 1962.

Προς το παρόν όμως ο Γιόαχιμ Λεβ αυτό το βγάζει από το μυαλό του. Ξέρει ότι για να μπει σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει πρώτα να ξεμπερδέψει με τα ματς του 6ου ομίλου. Και όταν πρώτος αντίπαλος αύριο στο Λουζνικί της Μόσχας (18.00) είναι το Μεξικό, όλα τα υπόλοιπα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Η Γερμανία ήταν νικήτρια πέρυσι στο τουρνουά-πρόβα του Μουντιάλ, το Confederations Cup, νικώντας στον τελικό τη Χιλή 1-0. Στην ίδια διοργάνωση και στον ημιτελικό είχε νικήσει στο Σότσι 4-1 το Μεξικό. Το αποτέλεσμα μπορεί να έχει ξεχαστεί από πολλούς, όχι όμως και το καταπληκτικό γκολ του επιθετικού Μάρκο Φαμπιάν του Μεξικού.

Η γερμανική ομάδα έχει στήσει το στρατηγείο της στην περιοχή Βατουτίνκι, 40 χλμ. νότια της Μόσχας. Η ομάδα θα μπορεί να δουλεύει εκεί χωρίς ενοχλήσεις, καθώς η τοποθεσία αυτή είναι σχετικά απομονωμένη, ωστόσο η επιλογή έγινε με βάση την απόσταση από τις δύο άλλες πόλεις στις οποίες θα γίνουν οι επόμενοι αγώνες (Σότσι και Καζάν), αλλά και το ενδεχόμενο να αγωνιστεί ξανά στη Μόσχα αν κατακτήσει την πρώτη θέση του ομίλου.

Ενα θέμα που δείχνει να ξεκαθαρίζει στη Γερμανία είναι η θέση του τερματοφύλακα. Ο Λεβ χρησιμοποίησε στην αρχική ενδεκάδα και στο φιλικό με τη Σαουδική Αραβία τον Μανουέλ Νόιερ, κάτι που σημαίνει πως τον ετοιμάζει και για τον αγώνα με το Μεξικό. Θυμίζουμε ότι ο Νόιερ έχασε σχεδόν όλη τη χρονιά λόγω τραυματισμού και ο Τερ Στέγκεν, που είχε μια πολύ καλή χρονιά στην Μπαρτσελόνα, μπορεί να δει το Μουντιάλ από τον πάγκο. Θα περιμένουμε λοιπόν την τελική απόφαση του Λεβ για να διαπιστώσουμε πόσο δίκαιος είναι.

Ο τεχνικός της Γερμανίας έχει στη διάθεσή του αρκετά «βαριά» χαρτιά, που ήταν βασικοί συντελεστές της κατάκτησης του τίτλου πριν από τέσσερα χρόνια, ωστόσο ακολουθούν και άλλοι νεαροί ποδοσφαιριστές που έχουν δείξει πως μπορούν να είναι πρωταγωνιστές έστω και αν δεν διαθέτουν την κατάλληλη εμπειρία τέτοιων διοργανώσεων: ο επιθετικός της Λειψίας, Τίμο Βέρνερ, ο μέσος της Λεβερκούζεν, Γιούλιαν Μπαρντ, αλλά και οι αμυντικοί της Μπάγερν, Γιόσουα Κίμιχ, Νίκλας Σούλε.

Προς ρεκόρ ο Μάρκες

Πάμε στο Μεξικό. Το πάρτι οκτώ παικτών με συνοδούς πολυτελείας μετά τον αγώνα με τη Σκωτία έγινε θέμα σε όλον τον κόσμο, ωστόσο αυτό δεν είχε καμία επίπτωση σε αυτούς. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Χουάν Κάρλος Οσόριο, αλλά και η ομοσπονδία αποφάσισαν να μην επιβάλουν κυρώσεις με τη δικαιολογία πως ήταν ημέρα ρεπό.

Ετσι, η αποστολή ταξίδεψε στη Ρωσία με πλήρη σύνθεση, αλλά φυσικά το θέμα αυτό μπορεί να ανοίξει ξανά στον Τύπο του Μεξικού, αν κάτι δεν πάρει καλά με τα αποτελέσματα.

Το Μουντιάλ της Ρωσίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον αρχηγό της ομάδας, Ράφα Μάρκες. Ο 39χρονος αμυντικός της Ατλας Γουαδαλαχάρα όταν πατήσει το χορτάρι θα ισοφαρίσει το ρεκόρ του συμπατριώτη του Αντόνιο Καρμπαχάλ (1950-1966), αλλά και του Γερμανού Λόταρ Ματέους (1982-1998), καθώς θα συμπληρώσει πέντε συμμετοχές σε τελική φάση Μουντιάλ. Ο Μάρκες αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο Μουντιάλ που συνδιοργάνωσαν Νότια Κορέα και Ιαπωνία (2002) και στη συνέχεια αγωνίστηκε στη Γερμανία (2006), στη Νότια Αφρική (2010) και στη Βραζιλία (2014). Ο Μάρκες μπορεί να καταρρίψει ακόμα ένα ρεκόρ. Εχει αγωνιστεί 14 φορές ως αρχηγός σε τελική φάση Μουντιάλ, ενώ ο Ντιέγκο Μαραντόνα φόρεσε το περιβραχιόνιο σε 16 αγώνες. Κάτω από τα δοκάρια είναι ο έμπειρος Γκιγέρμο Οτσόα, ενώ από τους επιθετικούς θα ξεχωρίσουμε τον 22χρονο Ιρβινγκ Λοσάνο που είχε εξαιρετική σεζόν στο ολλανδικό πρωτάθλημα με την Αϊντχόφεν (17 γκολ).