«Γυρίζουμε σελίδα. Εγινε η αρχή και προχωράμε» είναι το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου που θεωρεί ότι προϊόντος του χρόνου ακόμη και αυτοί που διαφωνούν θα κατανοήσουν ότι επρόκειτο για έναν αναγκαίο πολιτικό και διπλωματικό συμβιβασμό. Η συμφωνία, που αποτελεί εστία μεγάλης πολιτικής έντασης και στις δυο χώρες, προβάλλεται από το Μέγαρο Μαξίμου ως χρυσή ευκαιρία για τη χώρα ενώ παράλληλα γίνεται αναφορά στις ιδιαίτερα θετικές αντιδράσεις από πληθώρα ξένων παραγόντων και από βασικά κέντρα του εξωτερικού καθώς και από τα διεθνή ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι πέτυχε εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν, αλλά και πως η συμφωνία κινείται στην εθνική γραμμή που χαράχθηκε το 2008 επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή και μάλιστα υποστηρίζει ότι είναι και αρκετά καλύτερη με τις βελτιωτικές κινήσεις που έγιναν. Το βασικό επιχείρημα του πρωθυπουργικού γραφείου είναι ότι όλα τα διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν πως η «Μακεδονία» αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά της σε «Βόρεια Μακεδονία» και στη γραμμή αυτή θα κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας και στην αυριανή συζήτηση που προγραμματίστηκε στη Βουλή.

Ταυτόχρονα κεντρικό άξονα στη στρατηγική της έχει, θέλοντας να ξεπεράσει και το «όχι» του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ, τη δημιουργία εσωκομματικού προβλήματος στη ΝΔ με την ανάδειξη του επιχειρήματος περί ακροδεξιάς γραμμής και την πολιτική καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Αντώνη Σαμαρά. Κεντρική θέση στη στρατηγική της από εδώ και πέρα, εξάλλου, έχει η διαχωριστική γραμμή μεταξύ προόδου και συντήρησης, με βασική επιδίωξη να αξιοποιήσει τις εσωτερικές διαφωνίες στο Κίνημα Αλλαγής για τη συμφωνία.

ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ. Η προσοχή όλων στρέφεται στην εκδήλωση που θα έχει και πανηγυρικό τόνο στις Πρέσπες (σ.σ. ίσως γίνει τελικά στη σκοπιανή πλευρά), πιθανή ημέρα παραμένει η Κυριακή κατά την οποία αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ παρουσία των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Ολα εξαρτώνται από την πρόταση μομφής που αναμένεται να καταθέσει η ΝΔ, αν και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία άμεσα και να έχει ολοκληρωθεί έως τα ξημερώματα της Κυριακής. Ηδη υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στη Φλώρινα και αναμένονται πολλά διεθνή ΜΜΕ και πληθώρα ξένων δημοσιογράφων. Στην τελετή, στην οποία επενδύει πολλά ο Τσίπρας, θα παρίσταται ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ενώ παραμένει ανοικτό αν θα παραστούν ο γ.γ. του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.