«Ηταν κάποτε μια ομάδα», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η πορτογαλική «Α Μπόλα» αποτυπώνοντας με ακρίβεια τα όσα δραματικά εξελίσσονται τις τελευταίες ώρες στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας και επηρεάζουν φυσικά και την Εθνική Πορτογαλίας.

Ο σύλλογος με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στους Θαλασσοπόρους στο Μουντιάλ της Ρωσίας έπαψε να έχει παίκτη στην ομάδα μετά τις προσφυγές έξι ποδοσφαιριστών της που μένουν ελεύθεροι ενεργοποιώντας τη ρήτρα «δίκαιης αιτίας». Τα αίτια αυτής της εξέλιξης είναι φυσικά γνωστά. Η πρόσφατη καταδρομική έφοδος περίπου 50 οπαδών της ομάδας στο προπονητικό κέντρο και ο άγριος ξυλοδαρμός αρκετών παικτών, ανάμεσά τους και του ολλανδού επιθετικού Μπας Ντοστ, ο οποίος φυσικά είναι μεταξύ των παικτών που έχουν κάνει μέχρι στιγμής προσφυγή.

Προσφυγή έχουν κάνει ακόμα οι διεθνείς που βρίσκονται με την Πορτογαλία στη Ρωσία Ρουί Πατρίσιο, Γουίλιαμ Καρβάλιο, Ζέλσον Μάρτινς και Μπρούνο Φερνάντες. Την εξάδα συμπληρώνει ο νεαρός Ντάνιελ Ποντένσε, επίσης διεθνής με τις μικρές ομάδες της Πορτογαλίας. Τα συμβόλαιά τους αναμένεται να λυθούν σε μία εβδομάδα. Ωστόσο οι Καρβάλιο, Μαρτίνς και Φερνάντες δηλώνουν πως θα αποσύρουν τις προσφυγές τους αν παραιτηθεί ο πρόεδρος Μπρούνο ντε Καρβάλιο.

Ζητεί εγγυήσεις

Ο τελευταίος δηλώνει πως οι παίκτες πρέπει να διαβεβαιώσουν εγγράφως πως θα αποσύρουν τις προσφυγές τους αν παραιτηθεί. Σημειώνει όμως πως αν επανεκλεγεί πρόεδρος, οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να παραμείνουν στον σύλλογο.

Η προθεσμία για κατάθεση προσφυγών με αφορμή τα όσα συνέβησαν στο προπονητικό κέντρο λήγει αύριο και πιστεύεται πως θα ακολουθήσουν και άλλοι παίκτες το παράδειγμα των έξι όπως οι Ματιέ, Ακούνια και Ρούμπεν.

Ο Τύπος της Πορτογαλίας γράφει για «σοκ», για «ιστορική απώλεια της Σπόρτινγκ» που σπρώχνει την ομάδα στην άβυσσο.

Εντύπωση έχει προκαλέσει στην Πορτογαλία η στάση του προέδρου της Μπενφίκα Λουίς Φιλίπε Βιέιρα που υποσχέθηκε στη γενική συνέλευση του συλλόγου πως θα προσπαθήσει να αποκτήσει τουλάχιστον έναν από τους παίκτες που θα μείνουν ελεύθεροι από τη Σπόρτινγκ.

«Αυτή τη χρονιά θα τρελαθώ λίγο αν και δεν θα έπρεπε. Αλλά θα το κάνω. Δεν έχει σημασία αν θα είναι ο Μπρούνο, ο Αντόνιο ή ο Ζοακίμ. Πριν από 25 χρόνια είχαν παίξει με μας», είπε ο πρόεδρος της Μπενφίκα και τα μέλη ξέσπασαν σε θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα.

Ο Βιέιρα αναφέρθηκε στο καλοκαίρι του 1993 όταν το μεγάλα αστέρια της ομάδας του τότε, ο Πάουλο Σόουσα και ο Πασέκο, έμειναν ελεύθεροι ύστερα από προσφυγές και στη συνέχεια τους απέκτησε η Σπόρτινγκ. Σύμφωνα πάντως με τον Τύπο η Μπενφίκα βολιδοσκοπεί τουλάχιστον τρεις ποδοσφαιριστές.

Στην Εθνική Πορτογαλίας προσπαθούν να απομονώσουν το ζήτημα της Σπόρτινγκ, κρατώντας το μακριά από την ομάδα.

Ο μέσος Ζοάο Μάριο που παρουσιάστηκε ενώπιον των δημοσιογράφων για την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ξεκαθάρισε εξ αρχής πως δεν θα δεχτεί καμία ερώτηση που δεν θα έχει σχέση με την Πορτογαλία και το Μουντιάλ.