Για «ιστορική συμφωνία» κάνουν λόγο τα διεθνή πρακτορεία, ενώ τη στήριξή τους προσέφεραν και οι Ηνωμένες Πολιτείες: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ και χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία για την επίλυση της διαφωνίας του ονοματολογικού» αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Αυτή η επίλυση θα ωφελήσει τις δύο χώρες και θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία. Οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Χαιρετίζουμε επίσης την αφοσίωση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για τις συνεχείς προσπάθειες που κατέβαλε επί δύο δεκαετίες και πλέον για να τερματιστεί αυτή η διένεξη. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία, όπως ζήτησαν οι δύο χώρες». Με θετικά σχόλια υποδέχθηκε τη συμφωνία εκ μέρους της ΕΕ και η υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι που δήλωσε ότι «η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ αποδεικνύει πως μέσω του διαλόγου, της επιμονής, των ηγετικών ικανοτήτων, του θάρρους και της διπλωματίας γίνονται δυνατές οι λύσεις ακόμα και στα πιο δύσκολα θέματα».

Την ίδια στιγμή η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ χαιρέτισε ως ιστορικό βήμα προόδου τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων για το όνομα της ΠΓΜΔ. «Συγχαίρουμε τους δύο πρωθυπουργούς για τη συμφωνία και ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα μονογραφηθεί και θα βρει επαρκή υποστήριξη και στις δύο χώρες», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου και της κυβέρνησης στο Βερολίνο. «Θα ήταν και για τις δύο πλευρές, Ελλάδα και ΠΓΜΔ ένα ιστορικό βήμα προόδου», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ. Επισήμανε σχετικά ότι η συμφωνία «θα άρει τα εμπόδια για την ενσωμάτωση της χώρας τόσο στις ευρωατλαντικές, όσο και στις ευρωπαϊκές δομές».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε ότι Αθήνα και Σκόπια έγραψαν ιστορία. «Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις στα Σκόπια και στην Αθήνα να συμβάλουν ώστε αυτή η ιστορική συμφωνία να υλοποιηθεί» συμπλήρωσε ο ίδιος. Το Bloomberg πάντως σημειώνει ότι «τους δύο ηγέτες αναμένει δύσκολη πορεία μέχρι την έγκριση της συμφωνίας».