Λίγα λεπτά αφότου έκλεισε το τηλέφωνο με τον Ζόραν Ζάεφ, χθες το απόγευμα, ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο βγήκαν από το Μέγαρο Μαξίμου και στις 6 ακριβώς πέρασαν την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου για να ξεκινήσει, με αφετηρία την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η υλοποίηση ενός πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού που θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα και επισκιάζει την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα των δανειστών. Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια καλή συμφωνία, η οποία καλύπτει τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η Αθήνα και οι οποίες αποτελούσαν τους άξονες της ελληνικής εθνικής θέσης όλα τα τελευταία χρόνια. «Χρέος όλων μας είναι να αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα τη συμφωνία, που αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό βήμα» πρόσθεσε.

Ο Παυλόπουλος. Την ώρα που ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ επέμενε στη δική του άρνηση να αποδεχθεί την επικείμενη συμφωνία, η θέση του Προκόπη Παυλόπουλου, όπως τουλάχιστον διατυπώθηκε κατά την ενημέρωσή του από τον Αλέξη Τσίπρα, κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε ότι πλέον εναπόκειται στη γειτονική χώρα να δείξει εάν εννοεί την τήρηση των προϋποθέσεων που υπάρχουν στη συμφωνία, ενώ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη δέσμευση για αλλαγή του Συντάγματος επειδή μέσα από αυτή την προϋπόθεση η Ελλάδα δείχνει τον σεβασμό της, ως ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα με δημοκρατική ευαισθησία, και προς την έννομη τάξη της ΠΓΔΜ. «Θα ήταν αδιανόητο για εμάς τους Ευρωπαίους και για την Ελλάδα ιδίως, με αυτήν τη δημοκρατική παράδοση, να οδηγεί μια χώρα και τον πρωθυπουργό της να αποδέχεται πράγματα τα οποία είναι αντίθετα με το Σύνταγμά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος, συμπληρώνοντας πως εναπόκειται στην ΠΓΔΜ να κάνει πράξη και σε συνταγματικό επίπεδο αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε, και από αυτό θα κριθεί και η τελική συμφωνία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε, παράλληλα, ειδική αναφορά στην Ιστορία, υποστηρίζοντας ότι ο σεβασμός της είναι ένα «καλό διαβατήριο» για την περαιτέρω πορεία της γειτονικής χώρας, καθώς «είναι καλό για αυτόν τον λαό να συμμορφωθεί με την Ιστορία», επειδή –όπως είπε –«δεν ήταν μόνο μια παραβίαση βασικών αρχών που αφορούν το διεθνές δίκαιο το να διεκδικείς την κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας του Φίλιππου και του Αλέξανδρου… Θέλουμε καλή γειτονία και η καλή γειτονία ξεκινάει από τον σεβασμό της Ιστορίας και του διεθνούς δικαίου».