Φωτιές στον κλάδο των ταξί, που προχωρεί και την Πέμπτη σε νέα 24ωρη απεργία, ανάβει τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, η οποία ουσιαστικά ανοίγει παράθυρο για πλήρη απελευθέρωση των μισθώσεων οχημάτων με οδηγό στις τουριστικές περιοχές.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι για τα νησιά, (πλην της Κρήτης και της Εύβοιας), τα οποία κατά την τουριστική περίοδο (μήνες από Μάιο έως και Αύγουστο) υποδέχονται το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών, η ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης ολικής εκμίσθωσης με οδηγό μέσω προκρατήσεως, ορίζεται σε μισή ώρα, αντί τριών ωρών που είναι σήμερα.

Αυτό ουσιαστικά διευκολύνει τη χρήση τέτοιων οχημάτων από εταιρείες τύπου Uber.

Οι ιδιοκτήτες των ταξί αντιδρώντας στη ρύθμιση αυτή, αποφάσισαν να προχωρήσουν αύριο σε νέα 24ωρη απεργία, ενώ απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι του κλάδου των ταξί θα συνεδριάσουν το απόγευμα για καθορίσουν εκ νέου τη στάση τους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, «λόγω του ανάγλυφου της περιοχής και των μικρών σχετικά αποστάσεων, της έλλειψης μέσων μαζικής μεταφοράς και της άφιξης και παραμονής των τουριστών χωρίς δικό τους μεταφορικό μέσο, οι ανάγκες των συγκεκριμένων νησιών για εσωτερικές μετακινήσεις θα ικανοποιούνται καλύτερα με τον συγκεκριμένο τρόπο, χωρίς παράλληλα να δημιουργείται πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των λοιπών μέσων μεταφοράς και μετακίνησης, π.χ στη δημοτική συγκοινωνία, στον κλάδο των ταξί, στον κλάδο των τουριστικών μεταφορικών μέσων (mini vans)…».

Πάντως, για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, «παρέχεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Μεταφορών, ώστε στις περιπτώσεις των παραπάνω νησιών να μπορεί να ρυθμίσει το ειδικότερο πλαίσιο λειτουργίας των ΕΙΧ με οδηγό μέσω προκράτησης, με βάση μελέτη από την οποία θα προκύπτει ειδική τεκμηρίωση, που θα καταδεικνύει αφενός την ωφέλεια για τον τουριστικό κλάδο και τους καταναλωτές ή και τους μόνιμους κατοίκους και αφετέρου τη μη δημιουργία αρνητικών επιδράσεων στη λειτουργία όμορων επαγγελματικών κλάδων, όπως π.χ. του κλάδου Επιβατηγών Αυτοκινήτων Δημοσίας Χρήσεως».