Τα τηλεφωνήματα του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά είχαν κάτι κοινό, ήταν σύντομα κι έγιναν αμφότερα σε τυπικό κλίμα. Κι όχι μόνο αυτό. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό το –κατά τα λεγόμενα των επιτελείων τους –αυτονόητο: ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας στην οποία κατέληξε η ελληνική κυβέρνηση με τη σκοπιανή πλευρά, μιας και δεν έχουν, όπως τονίζουν, σχεδόν καμία ενημέρωση για το περιεχόμενό της πέρα από αυτά που άκουσαν κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος Τσίπρα. Η αντιπολίτευση ήδη οπλίζει για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει την Παρασκευή στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός δεν είπε στον Μητσοτάκη κάτι παραπάνω από όσα δήλωσε μπροστά στις κάμερες κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο δεύτερος του ζήτησε το κείμενο της συμφωνίας, ενώ λίγο αργότερα η ΝΔ το ζήτησε και με θεσμικό τρόπο από την κυβέρνηση. Πηγές της Πειραιώς τόνιζαν ότι «όλη η διαδικασία είναι εκ των υστέρων, η κυβέρνηση ζητά τη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων εκ των υστέρων, αφού έχει δηλαδή καταλήξει σε συμφωνία». Ο πρόεδρος της ΝΔ θα περάσει σήμερα το πρωί και το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου για να συναντηθεί με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Αιτήθηκε, όπως επισήμανε ο ίδιος, του ραντεβού προκειμένου να ενημερώσει τον «θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος» για την πρωτοφανή στην ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, αφού –όπως επαναλαμβάνει διαρκώς η ΝΔ –ο Πρωθυπουργός δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα, εφόσον δεν στηρίζει τη συμφωνία ο κυβερνητικός του εταίρος.

Ως προς την ουσία της συμφωνίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά το πρωθυπουργικό διάγγελμα τόνισε ότι «αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής εθνότητας συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία.Ερχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων». Για τον λόγο αυτόν κάλεσε τον Τσίπρα να μην την υπογράψει.

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ. Το τηλεφώνημα Τσίπρα βρήκε τη Φώφη Γεννηματά στη Χαριλάου Τρικούπη, λίγο πριν μπει στην αίθουσα για τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, η οποία είχε στην ημερήσια διάταξή της το εξής ένα θέμα, το Σκοπιανό και τη στάση που θα κρατήσουν σε αυτό. Το κεντροαριστερό όργανο κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα με την ίδια ατζέντα, στην περίπτωση που έχουν στα χέρια τους το κείμενο της συμφωνίας.

Η χθεσινή συνεδρίαση έγινε στον απόηχο της αντιπαράθεσης μεταξύ Σπύρου Δανέλλη και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Ο ποταμικός βουλευτής ζήτησε χθες το πρωί από το Κίνημα Αλλαγής να στηρίξει τη συμφωνία, λέγοντας μάλιστα πως σε διαφορετική περίπτωση το κόμμα του πρέπει να επανεξετάσει την ένταξή του στον νέο φορέα. Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, ανάμεσα σε άλλα, σχολίασε την τοποθέτηση του συντρόφου του με την ατάκα «η πόρτα είναι ανοιχτή και τα σκυλιά δεμένα».

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, πάντως, από το Κίνημα Αλλαγής αναφερόταν ότι έχουν «επανειλημμένα τονίσει ότι είναι υπέρ της λύσης, αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης». Εξού και προτίθενται να αξιολογήσουν το επίσημο σχέδιο της συμφωνίας «που δεσμεύτηκε να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση», με βάση, λένε, τις θέσεις που εκφράζουν παγίως για το Μακεδονικό, ήτοι σύνθετη ονομασία έναντι όλων, συνταγματική αναθεώρηση, ακύρωση κάθε μορφής αλυτρωτισμού.

ΚΚΕ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε στον Πρωθυπουργό ότι με αυτήν τη συμφωνία παραμένει το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού, που έγκειται στην αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των θέσεων της κυβέρνησης της FYROM περί «μακεδόνα πολίτη» και «μακεδονικής γλώσσας». «Μοιραίο και ιστορικό λάθος» χαρακτήρισε από την πλευρά του τη συμφωνία ο Βασίλης Λεβέντης κατά την ενημέρωσή του από τον Αλέξη Τσίπρα.