Οι ΗΠΑ καθιστούν αυστηρότερες τις διαδικασίες κατάθεσης αιτήματος για τη χορήγηση ασύλου προκειμένου να περιορίσουν τις μεταναστευτικές ροές οικογενειών, προερχόμενων από την Κεντρική Αμερική, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Τζεφ Σέσιονς.

Οπως εξήγησε, οι ισχυρισμοί ενδοοικογενειακής βίας ή βιαιοπραγιών από εγκληματικές συμμορίες δεν θα θεωρούνται πλέον επαρκείς για να κατατεθεί αίτημα χορήγησης ασύλου στις συνοριακές αρχές.

Ο Σέσιονς ανέτρεψε την απόφαση σε υπόθεση, στο πλαίσιο της οποίας χορηγήθηκε άσυλο σε γυναίκα από το Ελ Σαλβαδόρ, που είχε κακοποιήσει σεξουαλικά και σωματικά ο πρώην σύζυγός της.

Η απόφαση θα μπορούσε να έχει ευρύ αντίκτυπο στις υποθέσεις μεταναστών που αναζητούν καταφύγιο στις ΗΠΑ εξαιτίας της βίας που αντιμετωπίζουν στις πατρίδες τους.

Η απόφαση του Σέσιονς εκδόθηκε αφού προέβη στην άκρως ασυνήθιστη ενέργεια να παρέμβει προσωπικά στην υπόθεση, καθόσον η γυναίκα είχε κερδίσει την έφεση που είχε υποβάλει στο Εφετείο υποθέσεων Μετανάστευσης ώστε ν’ ανατρέψει την απόφαση δικαστή που είχε απορρίψει το αίτημά της να της χορηγηθεί άσυλο.