Το μπάσκετ είναι δίκαιο άθλημα και τις περισσότερες φορές νικά η καλύτερη ομάδα. Στο σύστημα δε των πλέι οφ είναι ακόμα πιο ξεκάθαρη η ανωτερότητα της ομάδας που υπερτερεί, η οποία μπορεί στην κακή της βραδιά να χάσει ένα παιχνίδι, αλλά είναι σχεδόν αδύνατον να χάσει τα τρία ή τα τέσσερα (αν μιλάμε για ΝΒΑ ή άλλα πρωταθλήματα) που χρειάζονται για να κατακτηθεί ο τίτλος. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δημήτρης Ιτούδης, που έχει μία από τις πλέον σταθερές ομάδες στην Ευρώπη, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στα Φάιναλ Φορ (των νοκάουτ αγώνων) την «πατάει» στον ημιτελικό ή και στον τελικό, όχι μόνο επί των ημερών του, αλλά ακόμα και όταν ήταν στο τιμόνι ο Ετόρε Μεσίνα ή ο Γιόνας Καζλάουσκας, για να μην πάμε πιο πίσω στον Στάνισλαβ Ερέμιν. Οι φετινοί τελικοί της Stoiximan.gr Basket League ξεκίνησαν με μια μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ που ήταν η πρώτη στην ιστορία του σε πρώτο τελικό πρωταθλήματος εκτός έδρας με τον Παναθηναϊκό, αλλά και η πιο άνετη από τις έξι που έχουν πετύχει οι Ερυθρόλευκοι στην έδρα του μεγάλου τους αντιπάλου.

Και όμως η διαφορά των δύο ομάδων σε αυτό το χρονικό διάστημα τουλάχιστον είναι αρκετά εμφανής, με τον Παναθηναϊκό να υπερτερεί καθαρά και να το εξαργυρώνει στους δύο επόμενους τελικούς.

Στο δε τελευταίο με εμφατικό τρόπο καθώς, παρά το γεγονός ότι σπατάλησε 15 βολές (10/25!) –κάτι που έκανε τον Τσάβι Πασκουάλ να μιλήσει για «ιό» που έχει χτυπήσει την ομάδα σε αυτήν τη στατιστική κατηγορία –και είχε κάτω από 40% στα τρίποντα, προηγήθηκε ακόμα και με 19 πόντους αφού ο αντίπαλός του έβλεπε το καλάθι σαν δαχτυλήθρα. Μόλις 44 πόντους σε 33 λεπτά και 58 στο σύνολο, από τους 75 που είχε ξεκινήσει στον πρώτο τελικό. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου έχει παίκτες που δείχνουν να βρίσκονται σε άλλη διάσταση και σαν να έχουν αρχίσει… διακοπές.

Μπορεί να ακούγεται τραβηγμένο, αλλά η πνευματική συγκέντρωση ορισμένων είναι κάτι το απίστευτο. Η φάση που ο ΜακΛιν χάνει την μπάλα μέσα από τα χέρια του και κυνηγάει τον Ογκαστ που είναι έτοιμος να καρφώσει και του κάνει αντιαθλητικό φάουλ είναι χαρακτηριστική.

Ο απών Πρίντεζης

Ο Γιώργος Πρίντεζης έχει να «εμφανιστεί» σε τελικό πρωταθλήματος από εκείνον στο ΟΑΚΑ το 2016, όπου έκρινε το πρωτάθλημα, καθώς τόσο πέρυσι όσο και φέτος παίζει με εκλάμψεις, όσο και αν (ιδιαίτερα φέτος) έχει τη σοβαρή δικαιολογία ότι έμεινε πολύ πίσω από το πρόβλημα στο πόδι, αν και προς τιμήν του ο ίδιος παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες, ιδιαίτερα για την τόσο κακή εικόνα της ομάδας. Οι τελικοί φέτος θυμίζουν ιδιαίτερα τη σειρά του 2016, όταν ο Παναθηναϊκός είχε ξεκινήσει με μεγάλο «διπλό» στο ΣΕΦ κάνοντας το μπρέικ στην έδρα τού καλύτερου σε εκείνη τη σεζόν Ολυμπιακού, αλλά οι Πειραιώτες απάντησαν με μπρέικ στο μπρέικ και είχαν πάρει συνεχόμενα τους τρεις επόμενους τελικούς (οι δύο στο ΟΑΚΑ) και μαζί με 3-1 το πρωτάθλημα. Ομως τότε, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ και ιδιαίτερα από τότε που υπάρχουν πλέι οφ (1986-87), ένας παίκτης έκρινε σε τέτοιο καταλυτικό βαθμό και τους τρεις νικηφόρους –για την ομάδα του –τελικούς.

Ο Βασίλης Σπανούλης εκτός από τα δύο buzzer beater στο ΟΑΚΑ είχε καθορίσει και τον κρίσιμο τρίτο τελικό στο ΣΕΦ με τους απανωτούς πόντους στο τέλος, τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός έδειχνε έτοιμος για νέο μπρέικ. Αυτή τη φορά το σενάριο επαναλαμβάνεται (μέχρι στιγμής) από την αντίστροφη, με τη διαφορά ότι οι Πράσινοι δεν περιμένουν –και δεν χρειάζεται –την τελευταία φάση του αγώνα. Ή, αν θέλετε, η αντίσταση του αντιπάλου τους είναι τόσο ισχνή που δεν αρκεί για να πάνε τα παιχνίδια στο τελευταίο σουτ.

Το βαρόμετρο Καλάθης

Ο Νικ Καλάθης είναι το βαρόμετρο των τελικών με διαφορά φέτος και όταν βραχυκύκλωσε (συνδυασμός της εξαιρετικής άμυνας Παπανικολάου – Παπαπέτρου και της δικής του κακής προσέγγισης του πρώτου τελικού), ο Παναθηναϊκός ήταν αγνώριστος στα απλά πράγματα που δεν μπορούσε να κάνει.

Ετσι, και 30-35 πόντους να έβαζε ο Τζέιμς (σταμάτησε στους 23), το Τριφύλλι δεν είχε τύχη. Αντίθετα, όταν (ξανα)λειτούργησε το μυαλό της ομάδας, οι πόντοι των Τζέιμς και Ρίβερς αποδείχθηκαν καθοριστικοί.

Η συνδρομή των ξένων –ιδιαίτερα των Αμερικανών –του Ολυμπιακού μαζί με τον Μιλουτίνοφ είναι κάτι παραπάνω από αναιμική και φυσικά όταν δεν είναι ουσιαστικά καλά βασικοί πυλώνες της ομάδας, όπως ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης, το πρόβλημα είναι σοβαρό και δεν διορθώνεται μόνο με σχήματα ανάγκης για κάποια λεπτά.

Ο Ολυμπιακός καλείται να αντιδράσει μεθαύριο, αλλά το θέμα είναι αν μπορεί, γιατί καλύτερη πρόκληση από τον πρώτο τελικό στο ΣΕΦ δεν υπήρχε. Οταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε πει στους παίκτες του ότι δεν γίνεται να χάσετε τον τίτλο από έναν τόσο κακό Ολυμπιακό και οι παίκτες του κόουτς Σφαιρόπουλου μπήκαν κάνοντας ουσιαστικά μόλις ένα φάουλ στο πρώτο δεκάλεπτο!