Ο ΕΝΦΙΑ 2018 θα παρουσιάσει σημαντικότατα υπερέσοδα λόγω των αυξήσεων των τιμών σε τεράστιο αριθμό ζωνών σε όλη τη χώρα που ετοιμάζεται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Εν συνεχεία ο ΕΝΦΙΑ 2019 θα παρουσιάσει ακόμη μεγαλύτερα υπερέσοδα λόγω της ένταξης στον συμπληρωματικό φόρο και της εκτός σχεδίου γης, η οποία φορολογείται στον κύριο φόρο καθαρά προσχηματικά με 1 ευρώ / στρέμμα τον χρόνο. Σημαντική παράπλευρη συνέπεια των αυξήσεων αυτών θα είναι και η παράλογη διόγκωση των τεκμηρίων διαβίωσης (κατοικίας) των φορολογουμένων, που ήδη είναι υψηλότατα γιατί ανταποκρίνονται στα προ της κρίσης εισοδήματα των νοικοκυριών. Ετσι σήμερα, χωρίς να διακινδυνεύεται κάποιο δημοσιονομικό κενό, δίνεται στην κυβέρνηση μια μοναδική ευκαιρία να πετύχει να ορθοποδήσουν η κτηματαγορά, η οικοδομή και κατ’ επέκταση η οικονομία της χώρας μας, αν, αντί να καταφύγει σε δειλά ημίμετρα, εντάξει στο πολυνομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή τις εξής τρεις διατάξεις:

1. Οριστική κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος ευθύνεται για την επενδυτική απραξία εκείνων ακριβώς των φυσικών και νομικών προσώπων που θα έπρεπε να είναι στην πρωτοπορία της ανάπτυξης της χώρας. Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου θα μπορούσε να συνοδευτεί με αύξηση του ετήσιου κύριου φόρου της εκτός σχεδίου γης σε 3 έως 5 ευρώ το στρέμμα, όπως θα έπρεπε να είναι εξαρχής.

2. Οριστική κατάργηση του φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων, αφού όλοι γνωρίζουν ότι η τυχόν επαναφορά του θα αποτελέσει πραγματική «ταφόπλακα» στις συναλλαγές και την οικονομία μας.

3. Μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατοικίας στο 50% των ισχυόντων, ώστε όχι μόνο να μην αυξηθούν και να συντρίψουν οικονομικά τα νοικοκυριά (ιδιοκτήτες και ενοικιαστές), αλλά αντίθετα να προσαρμοστούν στα σημερινά ισχνά εισοδηματικά δεδομένα τους.

Ο Στράτος Ι. Παραδιάς είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω – πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ