Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται ημερησίως στη χώρα μας πάνω από επτά νέα κρούσματα ιλαράς, με αποτέλεσμα να σπάσει στις αρχές του μήνα το «φράγμα» των 3.000 περιστατικών που έχουν καταγραφεί από τον Μάιο του 2017 έως και σήμερα. Και ενώ πανευρωπαϊκά αναζητούνται τρόποι αναχαίτισης του αντιεμβολιαστικού κινήματος που «ξύπνησε» τη μέχρι πρότινος ξεχασμένη νόσο, μερίδα γονέων (και) στη χώρα μας επιμένουν να αντιστέκονται σθεναρά.

Είναι ενδεικτικό ότι πριν από λίγες ημέρες έλαβε εξιτήριο από νοσοκομείο της Αθήνας ένα μωρό 17 μηνών, το οποίο νόσησε με ιλαρά εμφανίζοντας σοβαρά συμπτώματα. Η περιπέτεια υγείας του έληξε χωρίς (ευτυχώς) επιπλοκές, παρότι δεν είχε υποβληθεί στον απαραίτητο εμβολιασμό.

Σύμφωνα με μαρτυρίες παιδιάτρων, οι γονείς του (σημειωτέον το μωρό που νόσησε είναι το τρίτο παιδί της οικογένειας) επέλεξαν να υιοθετήσουν μια εναλλακτική –αντιεμβολιαστική –προσέγγιση πρόληψης, παρ’ όλα αυτά η αρνητική εμπειρία τους δεν κατέστη ικανή να τους μεταπείσει.

«Παλαιότερα και καθώς σοβαρές ασθένειες είχαν περάσει στη λήθη εξαιτίας των μαζικών εμβολιασμών, ορισμένοι γονείς εμφανίζονταν ιδιαίτερα διστακτικοί σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Σήμερα και μετά την επιδημία ιλαράς, οι φόβοι αυτοί έχουν καμφθεί σε σημαντικό βαθμό» υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» η παιδίατρος Αννα Παρδάλη, με την ίδια να σημειώνει ωστόσο ότι υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.

Στην πράξη όμως η έναρξη μιας επιδημίας στηρίζεται πάνω σε ένα μαθηματικό μοντέλο που αποδεικνύει ότι οι κατά τα άλλα προσωπικές ή οικογενειακές επιλογές μπορούν να βλάψουν τη δημόσια υγεία. «Εάν η εμβολιαστική κάλυψη ενός πληθυσμού αγγίζει το 95%, τότε αυτομάτως η κοινότητα προστατεύεται από μια ισχυρή ασπίδα ανοσίας. Εντούτοις, η κάλυψη στη χώρα μας εκτιμάται ότι ήταν κάπου ανάμεσα στο 90% – 95%, με αποτέλεσμα να προκληθεί έξαρση» προσθέτει η ειδικός.

«Τρύπιο». Σημειώνεται δε ότι το εμβολιαστικό δίχτυ αποδείχτηκε «τρύπιο» (και) σε άτομα στον γενικό πληθυσμό ηλικίας 25-44 χρόνων, καθώς στην πλειονότητά τους είναι είτε ανεμβολίαστοι είτε ατελώς εμβολιασμένοι (ως παιδιά δεν είχαν λάβει την απαραίτητη 2η δόση του εμβολίου).

Ειδικότερα και σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έως την περασμένη εβδομάδα είχαν καταγραφεί στη χώρα μας 3.065 κρούσματα ιλαράς, διατηρώντας σταθερά μια θέση ανάμεσα στις τέσσερις χώρες (οι υπόλοιπες είναι Ρουμανία, Γαλλία, Ιταλία) της Ευρώπης όπου η επιδημία είναι σε έξαρση. Μάλιστα, οι ειδικοί του Κέντρου προειδοποιούν ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων ενώ στο μεταξύ εντοπίζουν και αυξημένη γεωγραφική κινητικότητα της νόσου. Και αυτό διότι ενώ τα κρούσματα καταγράφονταν κυρίως στη Νότια Ελλάδα, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται αυξητική τάση στη Βόρεια Ελλάδα.

Στην πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον 200 επαγγελματίες υγείας.

– Συστήνεται ο εµβολιασµός µε το µεικτό εµβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (εµβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εµβολιαστεί µε τις απαραίτητες δόσεις