Βουδαπέστη 2002 – Γένοβα 2018. Δεκαέξι χρόνια χωρίζουν τους δύο μεγάλους ευρωπαϊκούς τίτλους της ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, ωστόσο συνδετικός κρίκος σε αυτές τις δύο ομάδες είναι ο καθοδηγητής από τον πάγκο Θόδωρος Βλάχος.

Συνεργάτης του Ζόλνταν Κάσας το 2002, πρώτος προπονητής για έβδομη χρονιά, απολαμβάνει από το βράδυ του Σαββάτου τον πιο γλυκό τίτλο της καριέρας του.

Γνωρίζοντας άριστα το ευρωπαϊκό πόλο προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τι έχει πετύχει ο Ολυμπιακός. «Αντιμετωπίσαμε στον τελικό –και μάλιστα στην έδρα της –την ισχυρότερη ομάδα της Ευρώπης. Εχει κατακτήσει οκτώ φορές τον τίτλο, διαθέτει το πλουσιότερο ρόστερ και ήταν αήττητη για μία τετραετία περίπου στη Γένοβα. Παράλληλα, χρυσοπλήρωσε για να διοργανώσει το Final-8. Ε, λοιπόν εμείς αυτή την ομάδα νικήσαμε», λέει ο 49χρονος τεχνικός.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Προ Ρέκο σα να λέμε Ρεάλ Μαδρίτης στο ποδόσφαιρο! Να τη νικήσεις στον τελικό και μάλιστα στο… Μπερναμπέου!

Ο Θόδωρος Βλάχος αποθεώθηκε από τον κόσμο του Ολυμπιακού στην υποδοχή της αποστολής στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. «Ηταν απίστευτες οι στιγμές αυτές. Εκεί συνειδητοποιείς τη χαρά που έχεις προσφέρει σε αυτόν τον κόσμο. Κάποιοι δάκρυσαν. Οι παίκτες απόλαυσαν αυτές τις στιγμές. Νομίζω ότι πέρα από τη χαρά που δώσαμε στους φίλους της ομάδας, θα πρέπει να κερδίσαμε κι άλλους φιλάθλους. Η ομάδα έπαιξε στη Γένοβα καλό πόλο και ήταν ιδιαίτερα μαχητική, κάτι που αρέσει στον κόσμο».

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού θυμήθηκε και το… κατά παραγγελίαν γκολ του Φουντούλη που διαμόρφωσε το 9-6, τέσσερα λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα. Οι Ερυθρόλευκοι είχαν κερδίσει την αποβολή και ο Βλάχος κάλεσε τάιμ άουτ για να οργανώσει την επίθεση στον παίκτη παραπάνω. Στο τέλος φώναξε δυνατά: «Ολο το παιχνίδι είναι αυτός ο παραπάνω». Ο Φουντούλης εκτέλεσε την… παραγγελία λίγα δευτερόλεπτα αργότερα. «Εκείνη τη στιγμή σημασία είχε να δώσω στα παιδιά να καταλάβουν πως εκείνη η επίθεση ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη. Το πιο σημαντικό είναι πως τα παιδιά το κατάλαβαν και η αποστολή πέτυχε».

«Ολοι καταπληκτικοί»

Ο 49χρονος προπονητής είδε την ομάδα να αποδίδει το καλύτερο στο πιο κρίσιμο σημείο της χρονιάς: «Καταρχήν όλοι οι παίκτες που έπεσαν στο νερό ήταν καταπληκτικοί στον τελικό. Ναι, δεν λέω, σε κάθε ματς αυτού του τριημέρου υπήρξαν παιδιά που έδωσαν την ώθηση την κατάλληλη στιγμή. Ο Γεννηδουνιάς, ο Μπούσλιε, ο Ομπράντοβιτς, ο Φουντούλης. Μα αυτό ακριβώς σημαίνει πλουραλισμός και ποιότητα του ρόστερ».

Ζητήσαμε από τον Θόδωρο Βλάχο να συγκρίνει τις δύο ομάδες που αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες Ευρώπης.

«Ηταν διαφορετικές εποχές, αλλά και άλλο στυλ για το άθλημα. Πλέον αγωνίζονται περισσότεροι ξένοι. Η Προ Ρέκο είχε οκτώ για παράδειγμα. Εμείς τρεις, τότε είχαμε έναν. Θα σταθώ όμως στο ελληνικό στοιχείο. Δύο διαφορετικές γενιές, αλλά εξίσου κορυφαίες. Και τότε η Χόνβεντ αγωνιζόταν στην έδρα της, ήταν το φαβορί, όπως τώρα η Προ Ρέκο. Κι αν θυμάστε, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Νικήσαμε 9-7».

Ο Βλάχος θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την παρουσία των τριών Κροατών στο ρόστερ του Ολυμπιακού: «Η συμβολή τους ήταν καθοριστική, δεν είναι μόνο σπουδαίοι αθλητές, αλλά και εξαιρετικοί χαρακτήρες. Αν δεν αλλάξει κάτι θα τους έχουμε και του χρόνου μαζί μας».

Ο Θόδωρος Βλάχος αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στη μεγάλη συμβολή του Βαγγέλη Μαρινάκη στις επιτυχίες των τμημάτων του συλλόγου τα τελευταία χρόνια: «Είναι ο αιμοδότης του Ερασιτέχνη. Εχει προσφέρει τα πάντα και αξίζει να αισθάνεται υπερήφανος για όλα αυτά που πετυχαίνει ο σύλλογος. Χωρίς τη βοήθειά του αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν. Σκεφτείτε πόσα τρόπαια ήρθαν εφέτος σε διαφορετικά αθλήματα, σε άνδρες και γυναίκες, συμμετοχή σε τέσσερις ευρωπαϊκούς τελικούς και κατάκτηση δύο τίτλων».