Η αξία του νικημένου δίνει δόξα στον νικητή. Κι ο Γιάννης Φουντούλης, από τους πρωταγωνιστές του Ολυμπιακού στο Final 8 του Τσάμπιονς Λιγκ, έχει ένα τετραήμερο ρεπό μπροστά του για να «καθαρίσει» το μυαλό του και να συνειδητοποιήσει αυτό που πέτυχαν οι Ερυθρόλευκοι στη Γένοβα.

«Ακριβώς κάπως έτσι έχουν τα πράγματα. Κατακτήσαμε τον πιο σημαντικό τίτλο, αυτόν που αναζητούσαμε τα τελευταία χρόνια. Ακόμα δεν έχουμε αντιληφθεί το μέγεθος της επιτυχίας μας. Να σου πω και κάτι άλλο; Ελάχιστοι μπορεί να περίμεναν στην αρχή της χρονιάς ότι ο Ολυμπιακός θα έφτανε να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ στη Γένοβα, κόντρα στην πλουσιότερη ομάδα της Ευρώπης, την πολυνίκη του θεσμού. Δεν πίστευαν πως ήταν δυνατό να βρεθεί άλλη ομάδα που θα μπορούσε να τη νικήσει στην έδρα της, και μάλιστα σε έναν ευρωπαϊκό τελικό. Εμείς πιστέψαμε ότι μπορούσαμε να τα καταφέρουμε, το πετύχαμε και φυσικά όλα αυτά κάνουν πιο ξεχωριστό αυτό το τρόπαιο που κρατήσαμε στα χέρια μας» σημειώνει ο 30χρονος περιφερειακός.

Σε αυτό το τριήμερο στη Γένοβα, ο Φουντούλης έδρασε στον τελικό «χτυπώντας» την Προ Ρέκο τέσσερις φορές, και μάλιστα σε καθοριστικά σημεία. Αλλωστε, σε κάθε παιχνίδι, αυτές τις στιγμές υπήρχε πάντα ένας παίκτης να δείξει τον δρόμο στους υπολοίπους: «Αυτό είναι ένα γενικότερο στοιχείο που θα συναντήσουμε και στα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα. Είναι κάτι που χαρακτηρίζει μια υπερπλήρη ομάδα. Ο Ολυμπιακός διαθέτει ένα ποιοτικό ρόστερ, κάνει ομαδική δουλειά και πάντα κάποιος υπάρχει να ξεχωρίζει. Βέβαια, ο κοινός παρονομαστής και στα τρία ματς είναι ο Πάβιτς. Πραγματοποίησε καταπληκτικά παιχνίδια, ιδιαίτερα στον τελικό. Τον βοηθήσαμε κι εμείς στην άμυνα, ωστόσο όταν αισθάνεσαι ασφάλεια στο τέρμα, όλα γίνονται πιο εύκολα».

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή στην καλύτερη δυνατή κατάσταση: «Αυτό είναι αλήθεια. Υπήρχε μια ανοδική εξέλιξη καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και στο κρισιμότερο σημείο βρεθήκαμε στο τοπ. Καταλαβαίναμε πως υπήρχε πίεση, καθώς ως πρώτους από τον όμιλο μας θεωρούσαν φαβορί. Πολλοί πίστευαν πως η Σπαντάου θα ήταν ένας εύκολος προημιτελικός, αλλά εμείς γνωρίζαμε τις δυσκολίες ενός τέτοιου αγώνα. Σε αυτό το ματς αποκτήσαμε ακόμα περισσότερη αυτοπεποίθηση. Αλλά και με την Μπαρτσελονέτα θα μπορούσαμε να «καθαρίσουμε» τη νίκη πιο εύκολα. Στον τελικό όλα έγιναν ιδανικά. Είχαμε απίστευτο ποσοστό στον παίκτη παραπάνω και με την άμυνα πετύχαμε και καλό ποσοστό στον λιγότερο. Απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα, και μάλιστα σε τελικό, αυτά τα δύο στοιχεία είναι ιδιαίτερα καθοριστικά. Ετσι, σε αυτόν τον αγώνα όλα ήρθαν υπέρ μας και καταφέραμε να κλείσουμε μια χρονιά με τον καλύτερο τρόπο».

Η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν το κερασάκι στην τούρτα σε μία ακόμα επιτυχημένη ερυθρόλευκη χρονιά για το τμήμα πόλο των ανδρών:

«Ηταν δύσκολη χρονιά. Ουσιαστικά είχαμε πενήντα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό και κάποια ακόμα με την Εθνική. Μπορεί τα περισσότερα ματς του πρωταθλήματος να ήρθαν εύκολα, αλλά η χρονιά ήταν γεμάτη και οι αγώνες περισσότεροι. Ας μην ξεχνάμε πως και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια ήταν πιο μεγάλη και απαιτητική. Είχε περισσότερα ταξίδια και όλα αυτά συνεπάγονται έναρξη της προετοιμασίας νωρίτερα, περισσότερους αγώνες. Το τελευταίο είναι κάτι που θέλουμε κι εμείς οι αθλητές».

«Οι καρποί της οργάνωσης»

Ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός πέρασε δύσκολες στιγμές στο οικονομικό κομμάτι, όμως τα τελευταία χρόνια όχι μόνο ξεπέρασε την κρίση, αλλά πρωταγωνιστεί στα περισσότερα αθλήματα, και βέβαια έχει ξεφύγει από τα ελληνικά σύνορα, με σημαντική πορεία στην Ευρώπη:

«Ολη αυτή η προσπάθεια που άρχισε το 2011 με την αλλαγή της διοίκησης είχε αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έχουν ανεβάσει ψηλά τον σύλλογο αυτές τις ημέρες. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν μπροστάρης και βοήθησε απίστευτα σε αυτή την αναγέννηση του Ολυμπιακού. Η διοίκηση προχώρησε σε σωστή οργάνωση και τώρα όλοι απολαμβάνουν τους καρπούς αυτής της προσπάθειας».