Με διαφορά λίγων ωρών οι δύο μεγαλύτερες βεντέτες του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Λιονέλ Μέσι, πάτησαν το Σάββατο ρωσικό έδαφος.

Η μία μετά την άλλη οι αποστολές των 32 φιναλίστ καταφθάνουν στη Ρωσία, με τον πρόεδρο της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν να τις καλωσορίζει σε τηλεοπτικό του μήνυμα: «Για τη χώρα μας είναι μεγάλη χαρά και τιμή να υποδεχόμαστε εκπροσώπους από την τεράστια ποδοσφαιρική οικογένεια. Ελπίζω πως θα έχετε σπουδαίες αναμνήσεις, όχι μόνο για τα παιχνίδια των καλύτερων ομάδων και τις ικανότητες των παικτών, αλλά και τη γνωριμία σας με τη Ρωσία –την ιδιαίτερη κουλτούρα, τη μοναδική ιστορία και τον πλούσιο χαρακτήρα της και τους φιλόξενους, ειλικρινείς και φιλικούς της ανθρώπους».

Η αποστολή της Αργεντινής αφίχθη μία ημέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο μετά την αναβολή του φιλικού αγώνα με το Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ και με τον αέρα μπάντας ροκ καθώς ταξίδεψε με το ιδιωτικό αεροσκάφος των Rolling Stones.

Στην αποστολή συμπεριλήφθηκε την τελευταία στιγμή ο Εντσο Πέρες για να αντικαταστήσει τον μεγάλο άτυχο της ομάδας Μανουέλ Λαντσίνι που υπέστη ρήξη χιαστών στην προπόνηση.

Η ομάδα αποσύρθηκε αμέσως στο στρατηγείο της στην μικρή πόλη Μπρόνιτσι, περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόσχα όπου τους περίμενε ένα τεράστιο γκραφίτι του Μέσι φιλοτεχνημένο από τον Σεργκέι Εροφέεβ. Ο Ρονάλντο και οι συμπαίκτες του αποσύρθηκαν στην πόλη Κράτοβο.

Δημοσκοπήσεις

Στο περιθώριο της άφιξης στη Ρωσία του Μέσι, του Αγουέρο και των άλλων άσων της Αλμπισελέστε, δόθηκαν στη δημοσιότητα δύο δημοσκοπήσεις που τα αποτελέσματά της σίγουρα προκάλεσαν προβληματισμό στην ομάδα του Χόρχε Σαμπάολι.

Στην πρώτη που διενέργησε η εφημερίδα «La Nacion», το 76% θεωρεί πως ο Λιονέλ Μέσι είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου, αλλά υπάρχει και ένα ποσοστό 3% που υποστηρίζει πως το νούμερο «10» της Αλμπισελέστε δεν θα έπρεπε να είναι στο Μουντιάλ!

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης ένας στους τέσσερις Αργεντινούς (25%) πιστεύει πως η ομάδα του θα κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ ποσοστό 9% θεωρεί πως θα αποκλειστεί στους ομίλους.

Αν καταφέρει η Αργεντινή να φτάσει στον τελικό, το 36% των φιλάθλων θέλει για αντίπαλο τη Γερμανία και το 28% τη Βραζιλία. Θεωρούν επίσης (61%) πως ο Χόρχε Σαμπάολι δεν είναι άξιος προπονητής για την Εθνική η οποία αν διακριθεί θα οφείλεται αποκλειστικά στον Μέσι.

Τέσσερις στους δέκα Αργεντινούς παραδέχονται πως θα προσαρμόσουν το πρόγραμμα της δουλειάς και της προσωπικής τους ζωής σύμφωνα με το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Σε άλλη δημοσκόπηση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Inter-American, το 44,1% απάντησε πως θα δει όλα τα παιχνίδια της Αργεντινής η οποία θα έχει ένα καλό Μουντιάλ (41,4%) που όμως δεν θα μπορέσει να κατακτήσει. Κατά τους Αργεντινούς φαβορί για τον τίτλο είναι η Γερμανία (32,7%) και δεύτερη βασική υποψήφια η Βραζιλία (18,6%).

Φρούριο

Οι παίκτες της Αργεντινής είναι απομονωμένοι στο Μπρόνιτσι, ενώ αναβλήθηκε η χθεσινή ανοιχτή προπόνηση λόγω του ψιλόβροχου που έριχνε όλη την ημέρα. Ο έλεγχος όσων πλησιάζουν το προπονητικό κέντρο είναι τόσο αυστηρός ώστε συνιστάται στους δημοσιογράφους που θέλουν να παρακολουθήσουν την προπόνηση να προσέρχονται δύο ώρες νωρίτερα. Η ρωσική Εθνοφυλακή έχει διαθέσει 100 άνδρες για τη φύλαξη του Μέσι και των υπόλοιπων παικτών.

Περιμετρικά του προπονητικού κέντρου έχουν τοποθετηθεί μουσαμάδες με εντολή του Σαμπάολι που επιμένει στην πλήρη απομόνωση. Ισως για να γλιτώσει και από τους δημοσιογράφους οι οποίοι κυκλοφόρησαν τη φήμη παρενόχλησε σεξουαλικά μια μαγείρισα, χωρίς όμως να επιβεβαιωθεί.

Αντίθετα με ό,τι συνέβη με τον Μέσι και την Αργεντινή, στο Κράτοβο η πρώτη προπόνηση της Πορτογαλίας και του Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν ανοιχτή και την παρακολούθησαν 500 φίλαθλοι που είχαν προηγουμένως προμηθευτεί τις απαραίτητες προσκλήσεις.