Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Με “παροχολογία” από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλαούρα ξεκίνησε η συνεδρίαση του πολυνομοσχεδίου. «Ο δημοσιονομικός χώρος από την υπέρβαση των πλεονασμάτων θα χρησιμοποιηθεί για μόνιμες μειώσεις φόρων και κάλυψη κοινωνικών αναγκών. Το 2019 θα έχουμε υπερβάλλον πλεόνασμα 700 εκατομμύρια ευρώ το οποίο θα πάει για μόνιμη μείωση φόρων. Το 2020 το 75% θα πάει σε μείωση φορολογίας και το 25% σε αύξηση κοινωνικών δαπανών. Το 2021 και το 2022 το ποσοστό μείωσης φόρων και αύξησης κοινωνικών δαπανών θα είναι 50-50» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο Χρήστος Σταικούρας απο τη ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το συγκεκριμένο νομοθέτημα καταρρίπτεται το αφήγημα της καθαρής εξόδου καθώς αυξάνονται οι μνημονιακές υποχρεώσεις μετά το καλοκαίρι. «Είναι ένα επικαιροποιημένο νέο μνημόνιο χωρίς λεφτά» ανέφερε χαρακτηρίζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές ως «γενικόλογη έκθεση ιδεών».

Ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη τόνισε πως κάθε χρόνο οι δείκτες της ανάπτυξη μειώνονται στο μισό. «Αυτό το μοντέλο δεν βγαίνει πέρα για την χώρα και πρέπει να ανατραπεί άμεσα» επισήμανε. Σχετικά με την περικοπή των συντάξεων από το νέο έτος υπογράμμισε πως «το παραμύθι ότι θα επαναδιαπραγματεί η κυβέρνηση τις περικοπές των συντάξεων δεν ισχύει» και χαρακτήρισε αντισυνταγματική την ρύθμιση για την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας.

Από το ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε πως το αφήγημα της κυβέρνησης περί δίκαιης ανάπτυξης αποκαλύπτεται στο πολυνομοσχέδιο θεσμοθετώντας άδικες πρακτικές που προωθούν την καπιταλιστική κερδοφορία και συρρικνώνουν το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων. «Προβλέπονται επιπλέον μέτρα που ξεπερνούν 2,2 δις ευρώ χωρίς να έχουμε συνυπολογίσει τις επιπλέον περικοπές των συντάξεων» πρόσθεσε.

Από τους ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση περιμένει το «πιστοποιητικό βιωσιμότητας του χρέους» χαρακτηρίζοντας ιστορικές τις στιγμές μετά την οκταετή περιπέτεια των μνημονίων. «Κανείς δεν είπε ότι στις 20 Αυγούστου πως θα τρώμε με χρυσά κουτάλια. Κανείς κυβερνητικός δεν λέει κάτι τέτοιο, αντίθετα παραδεχόμαστε ότι χρειάζεται χρόνος» τόνισε.

«Έχετε αυξήσει το δημόσιο χρέος την τριετία της διακυβέρνησης σας κατά 25 δισ. ευρώ» σημείωσε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι επικρίνοντας την κυβέρνηση για το άρθρο 109 που προβλέπει την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο χαρακτηρίζοντας ντροπιαστική την σχετική ρύθμιση. «Ο Σόιμπλε το 2014 ζητούσε κάτι παρόμοιο και τελικά το κατάφερε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» συμπλήρωσε.

«Το δράμα είναι ότι οι συνταξιούχοι από 1.1.19 θα χάνουν δύο συντάξεις κάθε χρόνο» σημείωσε ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων επισημαίνοντας παράλληλα ότι ακόμα και οι εργαζόμενοι των 500 ευρώ θα φορολογηθούν άγρια με αντάλλαγμα αντίμετρα – ψίχουλα.