Πάνω από 18.500 Αθηναίοι προσήλθαν στη διανομή τροφίμων από τον δήμο Αθηναίων, στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ξεκίνησε στις 2 Μαΐου και ολοκληρώθηκε στα τέλη του μήνα. Από 17 έως 34 κιλά τρόφιμα παρέλαβαν οι περίπου 38.000 οικογένειες ενώ διανεμήθηκαν συνολικά στους ωφελούμενους περισσότεροι από 340 τόνοι τροφίμων.

Ειδικότερα, κατά την διάρκεια της διανομής μοιράσθηκαν 40 τόνοι λάδι, 30 τόνοι φακές, 30 τόνοι φασόλια, 30 τόνοι ρύζι, 30 τόνοι μακαρόνια και 25 τόνοι ντοματοπελτές, 122 τόνοι πορτοκάλια και 35 τόνοι κομπόστα φρούτων. «Ο μεγάλος αριθμός πολιτών που προσέρχεται στις οργανωμένες δράσεις ενίσχυσης των πιο ευάλωτων ομάδων αποδεικνύει το βάθος της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και επαληθεύει την ορθότητα της στρατηγικής επιλογής του δήμου Αθηναίων, που αναλαμβάνοντας ρόλο συντονιστή, μετέτρεψε τις μεμονωμένες ενέργειες φιλανθρωπίας σε οργανωμένη κοινωνική αλληλεγγύη, στηρίζοντας σήμερα περίπου 30.000 ανθρώπους στην Αθήνα», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Σημειώνεται πως η διανομή πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες αξιοπρέπειας σε πέντε χώρους του δήμου Αθηναίων (Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών δήμου Αθηναίων, Αθλητικό Κέντρο Γκράβας, 7η Δημοτική Κοινότητα, 2η Δημοτική Κοινότητα) και στο χώρο του Κέντρο Στήριξης Οικογένειας (ΚΕΣΟ) της Αρχιεπισκοπής.

Από τη μεριά της η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας των Φύλων του δήμου Αθηναίων, Μαρία Στρατηγάκη, τόνισε πως το πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους, που απευθύνεται σε οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, μετρά ήδη 11 ολοκληρωμένες διανομές τροφίμων και υλικών καθαριότητας. «Ο δήμος Αθηναίων το υλοποιεί υποδειγματικά, από το 2016. Η συνέχιση του προγράμματος και για το 2019 εγγυάται την έμπρακτη στήριξη των περίπου 38.500 δικαιούχων, με σεβασμό στην αξιοπρέπειά τους».

Μάλιστα, μέχρι το τέλος του έτους προγραμματίζονται ακόμα 5 διανομές με τρόφιμα και υλικά καθαριότητας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και το 2019 με μεγαλύτερες ποσότητες λόγω της μεγάλης αύξησης των δικαιούχων. Ο νέος προϋπολογισμός του προγράμματος του δήμου Αθηναίων είναι 9.573.572,80 ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια.