Οι αμερικανικές αρχές μετάγουν σε ομοσπονδιακές φυλακές περίπου 1.600 κρατούμενους της υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (Immigration and Customs Enforcement, ICE), δήλωσαν αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters την Πέμπτη.

Πρόκειται για την πρώτη ευρείας κλίμακας χρήση ομοσπονδιακών φυλακών για την κράτηση παράτυπων μεταναστών, εν μέσω της εκστρατείας της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ.

Eκπρόσωπος της ICE δήλωσε ότι σε ομοσπονδιακές φυλακές θα μεταχθούν προσωρινά κρατούμενοι που περιμένουν τη συνεδρίαση ειδικών δικαστηρίων για υποθέσεις μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων αιτούντων άσυλο. Σε φυλακή, στη Βίκτορβιλ, στην Πολιτεία της Καλιφόρνια, θα μεταχθούν 1.000 άτομα.

«Εγείρονται τεράστια ζητήματα»

Στελέχη συνδικάτων σωφρονιστικών υπαλλήλων τόνισαν ότι η μαζική μεταγωγή κρατουμένων της ICE σε ομοσπονδιακές φυλακές εγείρει τεράστια ζητήματα για την επάρκεια του προσωπικού και την ασφάλεια.

Συνδικαλιστές στην Καλιφόρνια, το Τέξας και την Ουάσιγκτον εξήγησαν ότι ελάχιστος χρόνος δόθηκε στις φυλακές για να προετοιμαστούν για την εξελισσόμενη μαζική μεταγωγή.

Στην πόλη Βίκτορβιλ, στη φυλακή όπου θα μεταχθεί ο μεγαλύτερος αριθμός κρατουμένων της ICE, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι μεταφέρουν περίπου 500 κρατούμενους σ’ εγκατάσταση μέσου επιπέδου ασφαλείας ώστε ν’ ανοίξει χώρος, δήλωσε ο Τζον Κοστέλνικ, πρόεδρος συνομοσπονδίας συνδικάτων των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

«Γίνονται πάρα πολλές μεταγωγές», επισήμανε ο Κοστέλνικ. «Οι πάντες τρέχουν γύρω-γύρω σαν αποκεφαλισμένα κοτόπουλα», πρόσθεσε.