Υπό τη στενή παρακολούθηση της κυβέρνησης και του «Πενταγώνου» βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα οι κινήσεις της Αγκυρας σε επίπεδο ρητορικής αλλά και στο στρατιωτικό πεδίο. Η αύξηση της έντασης από τη γείτονα μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές έχει προκαλέσει ανησυχία –μολονότι αυτή δεν διατυπώνεται ανοιχτά –και γι’ αυτόν τον λόγο η Αθήνα θέλει να είναι απολύτως έτοιμη να αντιμετωπίσει ακόμη και το ενδεχόμενο εκδήλωσης κάποιου «απρόβλεπτου» επεισοδίου από την τουρκική πλευρά.

Είναι ενδεικτικό ότι η προκλητικότητα της Τουρκίας συνεχίστηκε και χθες με υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών (δύο F-4 και δύο F-16) στους Φούρνους και στις νησίδες Ανθρωποφάγοι.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών αναδείχθηκε και στην προχθεσινή Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οταν ο Πάνος Καμμένος ζήτησε εξηγήσεις από τον τούρκο ομόλογό του Νουρετίν Τζανικλί τόσο για τις απειλές που είχε εκτοξεύσει ο Μπεκίρ Μποζντάγ περί «πακεταρίσματος» των οκτώ τούρκων αξιωματικών όσο και για την κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών μολονότι δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, δεν πήρε καμία απάντηση. Ο Τζανικλί περιορίστηκε απλώς να πει πως οι δύο έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται διότι η Τουρκία εξετάζει τα ψηφιακά δεδομένα τα οποία έχουν στη διάθεσή τους.

Στη Σύνοδο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου ακόμη μία φορά, ένιψε τας χείρας του για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας, παρά τις επισημάνσεις του υπουργού Αμυνας ότι η Αγκυρα εξακολουθεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα, δηλαδή μια σύμμαχο χώρα. Οπως μετέδιδαν χθες τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σε ερώτηση για τη στάση της Ελλάδας σχετικά με τους οκτώ αξιωματικούς και την απελευθέρωσή τους, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε πως έχει συστήσει και στις δύο πλευρές να επιδείξουν «ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση».

Εμπρηστικές δηλώσεις. Την ίδια ώρα, όσο πλησιάζει η ημέρα των διπλών εκλογών στην Τουρκία, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλέον και όχι μόνο η κυβερνητική παράταξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρούν καθημερινά σε… ρεσιτάλ προκλήσεων κατά της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικές είναι οι εμπρηστικές δηλώσεις της αντιπάλου του Ερντογάν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, επικεφαλής του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ, η οποία υποστήριξε πως αν κερδίσει την προεδρία, το πρώτο της ταξίδι θα είναι σε ένα από τα… 18 τουρκικά νησιά που έχει καταλάβει η Ελλάδα. Μάλιστα, η Ακσενέρ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της ομιλίας προχθές στη Γιάλοβα, απευθύνθηκε στον Ερντογάν κατηγορώντας τον πως έχασε αυτά τα 18 νησιά.

Πρόκειται για τη γνωστή τουρκική προπαγάνδα, η οποία συντηρείται σταθερά από τούρκους αξιωματούχους, ότι δηλαδή 18 νησιά της Τουρκίας στο Αιγαίο βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή. Στη συνέχεια δε, η Ακσενέρ πρόσθεσε πως η δεύτερη επίσκεψή της, εφόσον κερδίσει, θα είναι στην Κύπρο, η οποία αποτελεί –είπε –«όχι μόνο τη μικρή μας πατρίδα, αλλά την καρδιά μας».