Mε ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί και να διαλύσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε κάθε επίπεδο μοιάζει πλέον η υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μπορεί να είναι «ελεύθεροι» στα χαρτιά, επί της ουσίας όμως παραμένουν «πολιορκημένοι», καθώς οι Τούρκοι απειλούν ευθέως να τους «αρπάξουν» και να τους γυρίσουν «πακέτο» στην Αγκυρα.

Το μοντέλο απαγωγών το οποίο εφαρμόζουν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε χώρες εκτός Τουρκίας, για πρόσωπα που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό επειδή ανήκουν στο στρατόπεδο των αντιπάλων του Ερντογάν και στοχοποιούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, αποτελεί τον μεγάλο πονοκέφαλο της Αθήνας.

Τι φοβούνται

Ο μεγάλος φόβος δεν είναι τόσο αυτός της επιχείρησης απαγωγής, καθώς και οι Οκτώ διαμένουν σε στρατόπεδο στον ηπειρωτικό χώρο, όσο το ενδεχόμενο να προσπαθήσει κάποιος να τους σκοτώσει.

Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει ξεχωριστή ροή πληροφόρησης ειδικά για την υπόθεση των Οκτώ και η φρούρηση αναπροσαρμόζεται με αναθεώρηση του επιχειρησιακού σχεδίου, ανάλογα με τις νέες κάθε φορά πληροφορίες.

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον προηγούμενο χώρο κράτησης, και οι Οκτώ βρίσκονται υπό συνεχή και αυστηρή επιτήρηση. Εχουν ωστόσο ιδιωτικότητα, αφού στον καθένα αναλογεί ένα δωμάτιο, ενώ κοινόχρηστα είναι η κουζίνα και το σαλόνι. Εχουν ελευθερία να κινούνται στον ευρύτερα φυλασσόμενο χώρο, να κάνουν πεζοπορία ή τρέξιμο, όχι όμως να βγουν από τον χώρο αυτόν. Για την ώρα, τους επισκέπτονται μόνο οι δικηγόροι τους στον χώρο, όπου για να μπει κάποιος, ελέγχεται προηγουμένως εξονυχιστικά.

Ελεύθεροι σκοπευτές

Χαρακτηριστικό του συναγερμού που έχει σημάνει όχι τόσο για την απαγωγή όσο για τον φόβο να επιχειρήσει κάποιος να τους δολοφονήσει ή να τους δηλητηριάσει, είναι το γεγονός ότι ικανός αριθμός ελεύθερων σκοπευτών σε 24ωρη βάση βρίσκονται ακροβολισμένοι περιμετρικά των εγκαταστάσεων και ελέγχουν οποιαδήποτε κίνηση.

Ειδικές μονάδες των ΕΚΑΜ και της Αντιτρομοκρατικής μέχρι και δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονται στον χώρο που επί της ουσίας έχει «στεγανοποιηθεί». Ολες οι κινήσεις βιντεοσκοπούνται και ηλεκτρονικά ελέγχεται ο χώρος σε μεγάλη ακτίνα.

Ακόμα, καθημερινά ελέγχεται λεπτομερώς το φαγητό τους, όπως και τα γλυκά που έχουν στείλει οι οικογένειές τους από την Τουρκία, ενώ έχει προβλεφθεί και η ψυχολογική υποστήριξή τους.

Σύμφωνα με αξιωματικούς που έχουν εικόνα της καθημερινής τους ζωής, οι τούρκοι αξιωματικοί περνούν τον χρόνο τους με αρκετό διάβασμα και τηλεόραση, ενώ κάνουν προσπάθεια να μάθουν ελληνικά. Ολοι μιλούν καλά αγγλικά κι ένας γνωρίζει να παίζει μπουζούκι. Τα έξοδά τους (όποια έξοδα μπορεί να κάνουν εντός στρατοπέδου) καλύπτονται από μικροποσά που τους στέλνουν οι οικογένειές τους καθώς έχουν ξοδέψει όσα χρήματα είχαν μαζί τους. Οσοι είναι παντρεμένοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τις οικογένειές τους, ενώ με κάποιο τρόπο η μοίρα τους «δέθηκε» με την Ελλάδα, στην οποία θα παραμείνουν μέχρι να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις τους και να καθαρογραφούν οι αποφάσεις.

Μέχρι τότε παραμένουν «ελεύθεροι» και φρουρούμενοι για κάθε ενδεχόμενο.

Η φρούρηση των Οκτώ ήταν αυστηρή ήδη από την άφιξή τους με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, εντάθηκε όμως μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και την ευθεία απειλή που διατύπωσε ο τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος για μυστική επιχείρηση στην Ελλάδα ώστε να οδηγήσει τους Οκτώ «πακέτο» στην Τουρκία. Απέναντι στις απειλές που διατύπωσε ο Μπεκίρ Μποζντάγ, ο Νίκος Τόσκας και οι ελληνικές Αρχές έχουν απλώσει ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας γύρω από τους τούρκους αξιωματικούς, το οποίο δεν έχει προηγούμενο σε φρούρηση προσώπων στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά σε καθέναν από τους κρατουμένους αντιστοιχούν περισσότεροι από δέκα άνδρες των ελληνικών Αρχών.

Η Δικαιοσύνη

Τον ρυθμό εξέλιξης της υπόθεσης ελέγχει αποκλειστικά η Δικαιοσύνη. Ωστόσο η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και με τη δημοσίευση της απόφασης, τουλάχιστον ο πρώτος από τους Οκτώ θα μπορεί να πάρει ταξιδιωτικά έγγραφα και να ταξιδέψει στην Ευρώπη. Οι ελληνικές Αρχές πάντως εύχονται οι αποφάσεις να έρθουν μετά τις τουρκικές εκλογές, καθώς οι εκλογικές επιδιώξεις του Ερντογάν μπορεί και να προκαλέσουν «φωτιά» στα ελληνοτουρκικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα 24ωρο οι Τούρκοι έθεσαν σε συναγερμό πολεμικά τους πλοία στο Αιγαίο, απείλησαν με απαγωγή των Οκτώ, ενώ ανακοίνωσαν το πάγωμα της διμερούς συμφωνίας για την επανεισδοχή προσφύγων. Επιπλέον οι Τούρκοι –έξω από κάθε νομική πρακτική –κρατούν στην Αδριανούπολη χωρίς απαγγελία κατηγορίας επί τρεις μήνες τους δύο έλληνες στρατιωτικούς, κάνοντας «αντίποινα» για τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Οπως όλα δείχνουν, στην Αθήνα οι δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου θα απαντήσουν στον γρίφο για την τύχη των υπόλοιπων έξι από τους οκτώ Τούρκους. Θεωρητικά το υπουργείο Δικαιοσύνης θα μπορούσε με προσφυγή να καθυστερήσει την εξέλιξη των υποθέσεων, ωστόσο η «έξοδός» τους από το ελληνικό έδαφος μετά τις εκλογές ίσως και να μετακινούσε την τουρκική πίεση από τους ελληνικούς ώμους. Παρ’ όλα αυτά, και στην τρίτη χώρα που ενδεχομένως σκεφτούν να ταξιδέψουν οι τούρκοι αξιωματικοί θεωρείται βέβαιο ότι ο Ερντογάν θα τους κυνηγήσει με όποιο τρόπο διαθέτει.