Σχεδόν χίλιοι δρομείς κάθε ηλικίας από την Τήνο, την Ελλάδα και από το εξωτερικό θα λάβουν μέρος στην 5ηTinos Running Experience (ΤRE), την αθλητική εκδήλωσημε αγώνες δρόμου και με διαδρομές περιήγησης στη Χώρα και την ενδοχώρα, που διοργανώνειο τοπικός Εμποροεπαγγελματικός – Βιοτεχνικός Σύλλογος, το Σάββατο, το απόγευμα.

Στόχος της διοργάνωσης είναι να αναδείξει τις φυσικές ομορφιές αλλά και το πολιτιστικό περιβάλλον της Τήνου και να την προβάλλει ως προορισμό αθλητικού τουρισμού.

Ο βασικός αγώνας της TRE είναι ο ημι-μαραθώνιος των εικοσιενός χιλιομέτρων με αφετηρία το χωριό Βωλάξ και τέρμα στο λιμάνι της Χώρας. Η ενδιάμεση διαδρομή από χωριό σε χωριό είναι πλούσια σε εικόνες και σε αγωνιστικές απαιτήσεις.

Ενόσω διεξάγεται ο ημιμαραθώνιος, εντός των ορίων της Χώρας θα διεξάγονται αγώνες δέκα, πέντε και ενός χιλιομέτρου για παιδιά(αναμένεται να συμμετάσχουν περί τα τριακόσια), καθώς και special αγώνας εκατό μέτρων για αθλητές με ειδικές δυνατότητες, ο οποίος είθισται να ανοίγει το αγωνιστικό πρόγραμμα.

Στους φετινούς αγώνες θα συμμετάσχουν και γνωστοί αθλητές: Στα 10 χιλιόμετρα θα τρέξει η πρωταθλήτρια Κατερίνα Ασημακοπούλου και στον ημιμαραθώνιο ο Γιώργος Ζαχαριάδης που μετείχε στον «Φειδιππίδειο Δρόμο» – ένα διεθνή αγώνα 500 χιλιομέτρων (Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα)- στον οποίον τερμάτισε δεύτερος.Στον ημιμαραθώνιο θα τρέξει και ο Βασίλης Κουμανάκος – με συμμετοχή στον πολυμαραθώνιο δρόμο στο Μαρόκο, στην έρημο Σαχάρα, στον οποίο διένυσε 230 χλμ. σε επτά ημέρες.

Διακόσιοι εθελοντές προερχόμενοι από την Τήνο, την Αθήνα και από αλλού -μεταξύ τους γιατροί και νοσηλευτές- προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αθλητές, σε συνοδούς και καλύπτουν τις ανάγκες τής διοργάνωση.

Οι εκδηλώσεις υποστηρίζονται από τον δήμο Τήνου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ τεχνικός υποστηρικτής των αγώνων είναι η εταιρία All About Running με διευθυντή τον παλαιό πρωταθλητή Νίκο Πολιά.

Ολοι οι αθλητές που θα τερματίσουν θα λάβουν αναμνηστικό δίπλωμα / μετάλλιο και οι νικητές το μετάλλιο – πιστό αντίγραφο των αγώνων «Τα Τήνια» από το 1895, σύμφωνα με όσα αναλυτικά αναφέρονται στην προκήρυξη των αγώνων.