Με τη συμμετοχή ειδικών των Γεωπάρκων από25 χώρες ανά τον κόσμο πραγματοποιείται στη Λέσβο το Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων 2018 με θέμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και διαχείριση της γεωλογικής κληρονομιάς».

Τις εργασίες του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων άνοιξε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και χαιρέτισαν η αναπληρώτρια πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ελένη Θανοπούλου, η εκπρόσωπος της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO Μαρία Μπουλακάκη, ο Guy Martini επικεφαλής του Συμβουλίου του Προγράμματος Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, ο καθηγητής Ibrahim Kommoo του Πανεπιστημίου της Μαλαισίας (UMT), αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, ο καθηγητής Xiaochi Jin της Κινέζικης Ακαδημίας Γεωπιστημών και αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, η Δρ. Kristin Rangnes, συντονίστρια του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, ο Mahito Watanabe εκπρόσωπος του Ιαπωνικού Δικτύου Γεωπάρκων και ο Ζheng Yuanyuan εκπρόσωπος του Κινεζικού Δικτύου Γεωπάρκων.

Ο καθηγητής Νίκος Ζούρος παρουσίασε το Πρόγραμμα του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων, τους στόχους του και τις επισκέψεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε γεωλογικά τοπία και μνημεία της Λέσβου κατά την διάρκεια του.

Ακολούθησε η παρουσίαση του ηχοράματος του Δημήτρη Ταλιάνη «Νήσος Λέσβος – Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO», όπου μέσα από τις εντυπωσιακές φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη, τα κείμενα του Πάνου Θεοδωρίδη και τη φωνή του Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου, το κοινό ταξίδεψε σε κάθε γωνιά της Λέσβου, σε γνωστούς και άγνωστους τόπους και μνημεία του νησιού.

Εντυπωσιακές φωτογραφίες πρόβαλαν με μοναδικό τρόπο τη γεωλογική, φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος, διατηρητέο μνημείο της φύσης και μοναδικό στολίδι του Γεωπάρκου Λέσβου,στοιχεία που οδήγησαν στην αναγνώριση της Λέσβου από την UNESCO ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO».

Οι εργασίες του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων συνεχίστηκαν στην Καλλονή με διαλέξεις από διακεκριμένους καθηγητές Πανεπιστημίων, επιστήμονες και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κορυφαίοι επιστήμονες σε θέματα διαχείρισης γεωπάρκων, ανάδειξης φυσικών μνημείων και ανάπτυξης του γεωτουρισμού.

Μεταξύ αυτών ήταν οι καθηγητέςPatrick Mc Keever διευθυντής του Τομέα Γεωλογικών Επιστημών και Διαχείρισης Φυσικών Κινδύνων της UNESCO,Ibrahim Kommoo του Πανεπιστημίου της Μαλαισίας (UMT) και αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, οXiaochi Jin της Κινέζικης Ακαδημίας Γεωπιστημών και αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, οΔρ. Guy Martini, διευθυντής του Γεωπάρκου Haute Province της Γαλλίας και Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, οJianping Zhang, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τα Γεωπάρκα του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, και Σύμβουλος της UNESCO σε θέματα Γεωπάρκων, οΔρ. Zheng Yuan της Κινέζικης Ακαδημίας Γεωπιστημών και συντονιστής του Δικτύου Γεωπάρκων της Κίνας, οΔρ. Mahito Watanabe του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών της Ιαπωνίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Δικτύου Γεωπάρκων Ασίας – Ωκεανίας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, ηΔρ. Marie-Luise Frey, Διευθύντρια της απολιθωματοφόρας θέσης Messel Pit της Γερμανίας – Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων κ.ά.

Στο Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκουν συμμετέχουν επίσης οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ν. Σουλακέλλης, Γ. Σπιλάνης, Θ. Κίζος και ο Δρ. Χ. Φασουλάς Επιστημονικός Συντονιστής του Γεωπάρκου Ψηλορείτη.

Το Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων 2018 οργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συνδιοργανώνεται με τη υποστήριξη της UNESCO, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και του Δήμου Λέσβου καθώς και του προγράμματος INTERREG V-A «Ανάπτυξη του Γεωτουρισμού στα Γεωπάρκα Ελλάδας – Κύπρου».

Οι συμμετέχοντες εκτός των διαλέξεων θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις το Σίγρι την Πέτρα και το Μόλυβο, τη Σκάλα Συκαμιάς αλλά και την Καλλονή όπου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Γεωπάρκο Λέσβου.

Καινοτομία του προγράμματος αποτελεί η οργάνωση ειδικών δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο κατά τη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε θαλάσσια περιήγηση στις ανατολικές ακτές της Λέσβου.

Το Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων αναμένεται να προβάλλει τη Λέσβο ως αειφόρο τουριστικό προορισμό, ως κέντρο εκπαίδευσης και πρότυπο για τη δημιουργία και τη λειτουργία των Γεωπάρκων σε όλο τον κόσμο.