Θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με τη ρύθμιση του χρέους και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι διαφορές παραμένουν, οι επαφές σε υψηλό επίπεδο πυκνώνουν και όλα δείχνουν ότι το παιχνίδι θα παραμείνει ανοιχτό έως και τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου.

Χθες στο Παρίσι, σε συνεδρίαση του Washington Group, έγινε μία ακόμα απόπειρα προσέγγισης ανάμεσα στους όρους του Βερολίνου και στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, ενώ στο EwG εξετάστηκαν τα πρώτα σενάρια ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους των Ευρωπαίων.

Από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις επανέλαβε ότι «ο χρόνος τελειώνει» αναφορικά με την ενεργοποίηση του προγράμματος, ξεκαθάρισε όμως ότι σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ θα δίνει το «παρών» στη μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας.

Κυβερνητικός αξιωματούχος την ίδια ώρα, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τις αποστάσεις που συνεχίζουν να χωρίζουν ΔΝΤ και ευρωζώνη αναφορικά με τη διευθέτηση του χρέους, σημείωνε με νόημα πως «με βάση τη δική μας ανάλυση, δεν το χρειαζόμαστε».

Επιχειρώντας να μεταδώσει ένα κλίμα αισιοδοξίας, η ίδια πηγή έλεγε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς, δηλαδή η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ανακτήσει βιώσιμη και διαρκή πρόσβαση στις αγορές πέραν του 2018 και του 2019».

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Αθήνα γνωρίζει τον κίνδυνο μετάδοσης από τις αναταράξεις στην ιταλική αγορά ομολόγων, πρόσθεσε όμως πως «είναι σημαντικό να σχεδιαστεί μια στρατηγική που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποσυνδέσουμε τα ελληνικά ομόλογα από αυτό που συμβαίνει στην ιταλική αγορά ομολόγων».

Το ενδιαφέρον πλέον μετατοπίζεται και πάλι στον Καναδά, όπου οι ισχυροί του G7 το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να ξανασυζητήσουν για το ελληνικό ζήτημα. Η επικεφαλής του ΔΝΤ άλλωστε θα έχει επαφές στις 12 Ιουνίου στο Βερολίνο με την Ανγκελα Μέρκελ, ενώ θα συμμετάσχει και στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όπου θα παρουσιαστεί η έκθεση (Article 4) του ΔΝΤ για την ευρωζώνη.

Το ΔΝΤ προετοιμάζει την έκθεση του άρθρου 4 και για την Ελλάδα, μέρος της οποίας θα αποτελεί η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με τα στάνταρ που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ. Σήμερα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM με αντικείμενο την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία παραμένει σε εκκρεμότητα από τις αρχές του έτους, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Αρμόδιες πηγές μεταδίδουν αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην εκταμίευση, η οποία συνδέεται με την πρόοδο μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε πανελλαδικό επίπεδο.