Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ρεπουμπλικάνος Πολ Ράιαν κατά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, προσπαθούσε να διατηρήσει μια ελάχιστη πολιτική ισορροπία στις σχέσεις του με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος, επιχειρούσε να ανατρέψει τις παραδοσιακά ισχύουσες ισορροπίες στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Ωστόσο, σήμερα, ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων φαίνεται αποφασισμένος να συγκρουστεί πολιτικά με τον Αμερικανό πρόεδρο, στο ζήτημα που απασχολεί όσο τίποτα άλλο τον Τραμπ: την έρευνα για την Ρωσία, παρατηρεί το “Politico.”

Ο Ράιαν που εκλέγεται στο Ουισκόνσιν στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υποβάθμισε προσεκτικά έναν από τους κυριότερους ισχυρισμούς του Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι “δεν έχει δει κάποια απόδειξη” που ν’ αποδεικνύει τον ισχυρισμό του αμερικανού προέδρου ότι το FBI είχε τοποθετήσει έναν κατάσκοπο στην προεκλογική του εκστρατεία, παραβιάζοντας την πολιτική παράδοση των ΗΠΑ.

Παράλληλα, απέρριψε την θέση που έχει εκφράσει ο πρόεδρος Τραμπ, αναφορικά με την εξουσία που έχει για την απόδοση χάρης στον εαυτό του. “Προφανώς, η απάντηση είναι ότι δεν θα έπρεπε (να το είχε δηλώσει) καθώς κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου,” είπε ο Ράιαν.

Οι δηλώσεις του Ράιαν εμπεριέχουν τον κίνδυνο ο ίδιος να δεχτεί την προσωπική κριτική του προέδρου Τραμπ, αλλά και των πολιτικών συμμάχων του Αμερικανού προέδρου στο Κογκρέσο. Όταν ο Τρέι Γκάουντι πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας στην Βουλή των Αντιπροσώπων, απέρριψε πρώτος την θεωρία συνωμοσίας του Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα, δέχθηκε για ημέρες, τα πολιτικά πυρά των υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Οι δηλώσεις του Ράιαν και η όψιμη υπεράσπιση που προσφέρει στον Γκάουντι, προκαλούν ήδη τον θυμό των ανθρώπων του Τραμπ στο Κογκρέσο.

Το κλίμα αυτό πολιτικής έντασης καλλιεργείται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια σημαντική συζήτηση μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων, για το αν ο Ράιαν θα πρέπει να παραμείνει στην θέση του για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου (όπως ο ίδιος επιθυμεί) ή για το αν το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα θα πρέπει να κινηθεί κατάλληλα, ώστε να εκλεγεί ένας άλλος πρόεδρος.

“Για ακόμη μια φορά, αυτός είναι ο πρόεδρος Ράιαν που δεν βοηθάει τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων για την διατήρηση του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και την αύξηση των εδρών του κόμματος στην Γερουσία. Είναι αναγκαίο να φύγει τώρα,” δήλωσε χαρακτηριστικά πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, που διατηρεί την επαφή του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Από την άλλη μεριά, ο Ράιαν δεν είναι ο μόνος Ρεπουμπλικάνος στο Κογκρέσο που φαίνεται να τηρεί αποστάσεις από τις θέσεις του προέδρου Τραμπ, σε ζητήματα που έχουν σχέση με την έρευνα της Ρωσίας. Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ δήλωσε επίσης, μέσα στην εβδομάδα, ότι ο Τραμπ δεν θα πρέπει ν’ απονείμει χάρη στον εαυτό του.

Παράλληλα, ένας αριθμός Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, αλλά και μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, συμφωνούν με την άποψη του Ράιαν που έχει δηλώσει ότι ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος να κάνει την δουλειά του.

Η διαφορά με τον Ράιαν κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, είναι ότι ο ίδιος, βρίσκεται πολιτικά σε μια ριψοκίνδυνη θέση.

Οι επικριτές του, εξετάζουν το ενδεχόμενο αποχώρησής του από τα καθήκοντα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, παρά το γεγονός ότι μόνο λίγοι θεωρούν μια τέτοια εξέλιξη πιθανή να συμβεί.

Από την άλλη μεριά, οι δύο αναπληρωτές του στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, που έχουν βλέψεις για την θέση του, είναι επιφυλακτικοί να τον ακολουθήσουν στην υπεράσπιση του FBI.

Οι δηλώσεις του Ράιαν γίνονται επίσης, σε μία περίοδο που αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, αλλά και μία μικρή ομάδα Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο έχουν εκνευριστεί από τις κινήσεις του, ευελπιστώντας ότι θα αποχωρήσει τώρα, αφήνοντας όποιον τον διαδεχτεί στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων ν’ αναλάβει δραστικές πρωτοβουλίες υποστήριξης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, μέχρι την πραγματοποίηση των ενδιάμεσων εκλογών, ώστε να κερδηθεί πολύτιμος πολιτικός χρόνος. Παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει προσπαθήσει να θέσει τον Ράιαν εκτός της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι δηλώσεις του ωθούν στελέχη του Λευκού Οίκου να επιθυμούν μια τέτοια εξέλιξη.

Τα δύο επόμενα στελέχη στην ιεραρχία των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ο ηγέτης της πλειοψηφίας Κέβιν ΜακΚάρθι από την Καλιφόρνια, αλλά κι ο Στιβ Σκαλίς από την Λουιζιάνα, επιθυμούν την θέση του προέδρου του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος και προσπαθούν να εξασφαλίσουν μία δέσμευση του Τραμπ, για την ανάδειξή τους.

Τα δύο ηγετικά στελέχη, έχουν υπερασπιστεί τον πρόεδρο Τραμπ στην καλωδιακή τηλεόραση, έχουν υποβαθμίσει την έρευνα που διεξάγεται για την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, ενώ έχουν παρουσιάσει τους εαυτούς τους, ως τους πιθανούς διαδόχους του Ράιαν στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

“Αφήστε τους να προχωρήσουν με την έρευνα τους, αλλά αν δεν υπάρχει συνωμοσία, είναι καιρός να τελειώνουμε,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΜακΚάρθι στην εκπομπή του CNN “State of the Union” την περασμένη Κυριακή, προσθέτοντας: “Δεν υπήρξε συνωμοσία…, αυτό συνεχίζεται για περισσότερο από έναν χρόνο. Διερευνάται σε τόσες πολλές διαφορετικές διαστάσεις.”

Μία ημέρα μετά, όταν ο συντηρητικός παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου Fox News, Σον Χάνιτι πίεσε τον Σκαλίς να εξηγήσει γιατί ο Ράιαν δεν έχει κάνει περισσότερα, στρεφόμενος κατά του FBI ώστε να υπερασπιστεί τον Τραμπ, ο Σκαλίς εξέφρασε τον δικό του προβληματισμό για την αναφερόμενη υπηρεσία, δηλώνοντας ότι η έρευνα (για την Ρωσία) εξελίσσεται σε “κυνήγι μαγισσών.”

Ωστόσο, οι σύμμαχοι του Τραμπ δηλώνουν ότι ο Ράιαν είναι ένας από τους πιο τίμιους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο και δεν θα υποστηρίξει θεωρίες συνωμοσίας που δεν στηρίζονται σε γεγονότα. Ο Ρεπουμπλικάνος, μέλος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Τομ Ρούνεϊ, παρατήρησε: “Ο Πολ είναι σωστός,” υποστηρίζοντας ότι όλη η ιστορία της “κατασκοπίας,” είναι ανόητη. “Πιο είναι το νόημα για να λέμε ότι υπήρξε κατασκοπεία σε μία προεκλογική εκστρατεία, όταν δεν υπήρχε τίποτα;” Αναρωτήθηκε ο ίδιος, προσθέτοντας αργότερα: “Είμαι σίγουρος ότι θα στραφούν κατά του Πολ, επειδή τους αρέσει να τον κυνηγούν… Αλλά, ο Πολ είναι ένας καλός, τίμιος κι αξιοπρεπής άνθρωπος. Δεν θα τα θαλασσώσει.”

Οι δηλώσεις του Ράιαν για την Ρωσία, ακολούθησαν την αποστασιοποίησή του, από το ζήτημα που προκλήθηκε με την επιβολή των εμπορικών δασμών, σε συμμάχους των ΗΠΑ. Το γραφείο του, τήρησε αποστάσεις από τις αποφάσεις του προέδρου Τραμπ στο αναφερόμενο ζήτημα, ενώ ο ίδιος, είναι υποστηρικτής της ελεύθερης αγοράς και του ελεύθερου εμπορίου. Ο Ράιαν υποστήριξε ότι ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να στραφεί κατά της Κίνας για την εφαρμογή μη δίκαιων εμπορικών τακτικών, παρά να επιβάλλει δασμούς κατά χωρών που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι χθεσινές δηλώσεις του για την Ρωσία, προκάλεσαν μεγαλύτερη προσοχή, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος Τραμπ επιτίθεται φραστικά σχεδόν καθημερινά κατά της έρευνας που διεξάγει ο Μάλερ, χαρακτηρίζοντας την ως ένα πολιτικό “κυνήγι μαγισσών.”

Ενδεχόμενη κλιμάκωση μιας εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, μεταξύ του Ράιαν και των υποστηρικτών του προέδρου Τραμπ εκτιμάται ότι θα προκαλέσει απρόβλεπτες επιπτώσεις ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου κι ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν θέσει ως κεντρικό πολιτικό τους στόχο, την διατήρηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε τουλάχιστον ένα από τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου.