Η Ρωσία προτίθεται να εκδώσει σε ηλεκτρονική μορφή, στην αγγλική γλώσσα, την αποτελούμενη από 49 τόμους «Εγκυκλοπαίδεια της Ορθοδοξίας», ώστενα γνωρίσει ο κόσμος στο εξωτερικό την ιστορία ,την κουλτούρα και την θρησκεία της Ρωσίας.

Την σχετική πρόταση έκανε οπρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν κατά τη διάρκεια της30ής κοινής συνεδρίασης του εποπτικού, του γνωμοδοτικού και του κοινωνικού συμβουλίου, που έχουν την αρμοδιότητα της έκδοσης της «Εγκυκλοπαίδειας της Ορθοδοξίας», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στον Ναό του Χριστού του Σωτήρα.

Ο Βιτσισλάβ Βολόντιν δήλωσε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στην ηγεσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ότι «η «Εγκυκλοπαίδεια της Ορθοδοξίας» είναι ένα θεμελιώδες ερευνητικό έργο, το οποίο υλοποιείται από κοινού με τα ανώτατα πνευματικά ιδρύματα και ινστιτούτα που υπάγονται στη δικαιοδοσία της Ακαδημίας Επιστημών, γεγονός που διασφαλίζει το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των λημμάτων της εγκυκλοπαίδειας».

Οπως συμπλήρωσε «αποτελεί μια πολύτιμη και μοναδική πηγή πληροφόρησης όχι μόνο για την Ορθοδοξία αλλά και για την αρχιτεκτονική, την ιστορία, την λογοτεχνία και τη φιλοσοφία».

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας επεσήμανε ότι σήμερα το 60% και πλέον των αντιτύπων της «Εγκυκλοπαίδειας της Ορθοδοξίας» πηγαίνει στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στις κρατικές βιβλιοθήκες.

Παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε η «Εγκυκλοπαίδεια της Ορθοδοξίας» να είναι προσιτή σε όλες τις περιφέρειες της Ρωσίας, στους μαθητές και στους φοιτητές, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα έργο το οποίο πρέπει να χρηματοδοτήσει το κράτος.