Νέα κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο φαίνεται να επιχειρεί η Τουρκία, καθώς ανακοίνωσε ότι παίρνει μέτρα επιφυλακής δεδομένων των «προκλήσεων από την πλευρά της Ελλάδας», όπως μεταδίδει τόσο το πρακτορείο Anadolu όσο και η τουρκική εφημερίδα Hurriyet. ««Να είστε έτοιμοι» η εντολή δόθηκε», σημειώνει χαρακτηριστικά η Hurriyet στον τίτλο του ρεπορτάζ. 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού της Τουρκίας διέταξε να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε επιφυλακή μια φρεγάτα, δύο πυραυλάκατοι και ομάδα κομάντο της μονάδας υποβρύχιων καταστροφών. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Anadolu οι τουρκικές δυνάμεις θα είναι σε επιφυλακή εφτά μέρες την εβδομάδα 24 ώρες το 24ωρο. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού πρόσφατα αύξησε τα μέτρα έναντι της Ελλάδας, η οποία- όπως υποστηρίζεται – επιχειρεί να αυξήσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. 

Σημειώνεται δε, μεταξύ άλλων στο ρεπορτάζ,  ότι ο Αρχηγός του τουρκικού στρατού, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, καθώς επίσης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Νουρετίν Τζανικλί, επισκεπτόμενοι φρεγάτες του τουρκικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο τις προηγούμενες μέρες, έδωσαν το μήνυμα να είναι οι τουρκικές δυνάμεις σε ετοιμότητα για οτιδήποτε συμβεί, σύμφωνα πάντα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, χωρίς ωστόσο να γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην Ελλάδα.