Ο Μπλας Πέρες στα 37 του χρόνια θα εκπληρώσει ένα παιδικό όνειρο. Να αγωνιστεί σε τελική φάση του Μουντιάλ. Ενα όνειρο που έγινε πραγματικότητα όχι μόνο για αυτόν, αλλά για ολόκληρη τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, γνωστής για τη Διώρυγα που ενώνει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό.

Ο Παναμάς μετέχει για πρώτη φορά σε Μουντιάλ και ο Μπλας Πέρες με την εμπειρία του μπορεί να είναι ο ηγέτης στα γήπεδα της Ρωσίας. Ενας επιθετικός κοσμογυρισμένος, καθώς έχει αγωνιστεί σε αρκετές χώρες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής (Ουρουγουάη, Κολομβία, Βολιβία, Μεξικό), έχει μείνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες (Ντάλας, Βανκούβερ), την Ισπανία ώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα! Μάλιστα διαθέτει πράσινη κάρτα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την οποία μπορεί να αγωνίζεται χωρίς να έχει θέση ξένου. Οταν αποχώρησε από το Ντάλας, τον Δεκέμβριο του 2015, ύστερα από μια επιτυχημένη θητεία, αποχαιρέτησε τους φίλους της ομάδας με μήνυμα στο Τwitter εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στο «αντίο». Η απόφαση όπως είχε πει δεν ήταν δική του, αλλά της διοίκησης.

Εχει 115 συμμετοχές με την εθνική ομάδα στην οποία είναι πρώτος σκόρερ (μαζί με τον Λουίς Τεχάδα) με 43 γκολ. Εχει λάβει μέρος τέσσερις φορές σε προκριματική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου έχοντας σημειώσει 11 γκολ. Το 2007 στο Gold Cup πέτυχε τρία γκολ και έδωσε μία ασίστ, ενώ συμπεριελήφθη στην κορυφαία 11άδα της διοργάνωσης. Την τελευταία σεζόν φόρεσε τη φανέλα της Μουνισιπάλ στη Γουατεμάλα σημειώνοντας 15 γκολ. Στην καριέρα του κατέκτησε δύο τίτλους και μάλιστα στην ίδια χώρα, την Κολομβία. Ο πρώτος με την Ντεπορτίβο Κάλι και ο δεύτερος με την Ντεπορτίβο Κουκούτα.

Σημαντικές εμπειρίες

Ο Παναμάς έχει και άλλους δύο ποδοσφαιριστές που έχουν σημαντικές εμπειρίες. Ο πρώτος είναι ο 37χρονος τερματοφύλακας Χάιμε Πενέδο, ο οποίος μάλιστα τα δύο τελευταία χρόνια αγωνίζεται στην Ευρώπη καθώς φοράει τη φανέλα της Ντιναμό Βουκουρεστίου. Επίσης έχει αγωνιστεί σε αρκετά πρωταθλήματα της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, αλλά και στις ΗΠΑ (ΛΑ Γκάλαξι). Από το 2003, όταν κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική, «μετράει» 130 συμμετοχές. Ωστόσο, ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στην Εθνική είναι ο 34χρονος μέσος Γκαμπριέλ Γκόμεζ (140), ο οποίος την τελευταία περίοδο αγωνίστηκε στην Ατλέτικο Μπουκαραμάνγκα της Κολομβίας.

Η πρόκριση του Παναμά στην τελική φάση του Μουντιάλ για πρώτη φορά προκάλεσε απίστευτο ενθουσιασμό. Ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Κάρλος Βαρέλα ανακοίνωσε ότι η επομένη της πρόκρισης θα είναι δημόσια αργία για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Και αυτό σε μια χώρα όπου το ποδόσφαιρο είναι λιγότερο δημοφιλές από το μπέιζμπολ και την πυγμαχία.

3 οι ομάδες που έχει οδηγήσει σε τελικήφάση του Μουντιάλ ο Ερνάν Ντάριο Γκόμεζ. Πριν από τον Παναμά είχαν προηγηθείη Κολομβία το 1998 και ο Ισημερινός το 2002.

Ο προπονητής Ερνάν Ντάριο Γκόμεζ

Η κορυφαία στιγμή της καριέρας του

Ο 62χρονος Κολομβιανός είναι στον πάγκο του Παναμά από τον Φεβρουάριο του 2014 και τα αποτελέσματα της δουλειάς του φάνηκαν γρήγορα. Σε λίγους μήνες οδήγησε τον Παναμά σε εξαιρετικές πορείες τόσο στο Κύπελλο Κεντρικής Αμερικής όσο και στο Gold Cup. Παρ’ όλα αυτά, κανένας δεν θα στοιχημάτιζε πως ο Παναμάς θα κατάφερνε να προκριθεί στην τελική φάση του Μουντιάλ. Eχει εργαστεί κυρίως σε εθνικά συγκροτήματα, ενώ όταν ήταν στον πάγκο της Ατλέτικο Νασιονάλ το 1991 κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Κολομβία. Στην πατρίδα του έχει καθίσει επίσης στον πάγκο της Σάντε Φε, ενώ πριν αναλάβει τον Παναμά δούλεψε στην Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν.