Κύριε Διευθυντά,

Ο Θεμιστοκλής (+461 π.Χ.), μεγαλοφυής πολιτικός και στρατιωτικός της αρχαίας Αθήνας, υπήρξεν ο θεμελιωτής της ναυτικής δύναμης των Αθηνών και μετέβαλε την μικρή αγροτική πόλη σε παγκόσμια δύναμη για τα μέτρα της εποχής. Τον διέκρινε σπάνια οξύνεια, διαύγεια πνεύματος, ισχυρή θέληση και ακάματη δραστηριότητα. Μετά τη Μάχη του Μαραθώνος το 490 π.Χ. αντελήφθη ότι οι Πέρσες θα επανέλθουν δριμύτεροι για την κατάληψη της Ελλάδος. Ετσι έπεισε την εκκλησία του Δήμου, τα πλεονάσματα από τα έσοδα των μεταλλείων του Λαυρίου, τα οποία εμοιράζοντο σ’ όλους τους Αθηναίους, να διατεθούν για την ναυπήγηση πολεμικών πλοίων. Ετσι οι τριήρεις των Αθηναίων και των άλλων Ελλήνων συνέτριψαν τον περσικό στόλο στα στενά της Σαλαμίνος το 480 π.Χ. και διέσωσαν την Ευρώπη από την ασιατική αντίληψη των πραγμάτων. «Και πρώτον μεν την Λαυρεωτικήν πρόσοδον από των αργυρείων μετάλλων έθος εχόντων Αθηναίων διανέμεσθαι, μόνος ειπείν ετόλμησε παρελθών εις τον δήμον, ως χρη την διανομήν εάσαντας εκ των χρημάτων τούτων κατασκευάσασθαι τριήρεις…» γράφει ο αθάνατος Πλούταρχος.

Ενώ όσοι θυσίασαν τη σημασία για την εντύπωση, καταβροχθίστηκαν από την αδυσώπητη και παγερή αιωνιότητα της σιωπής.

Αντώνης Ν. Βενέτης

Μοναστηράκι Δωρίδος

Η κάνναβηείναι το μέλλον

Κύριε Διεθυντά,

Η Balkannabisexpo.com πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Καμίνη, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής του υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης, του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Δήμου Αθηναίων. Γιατί όλοι αυτοί; Για παραμύθιασμα σίγουρα. Απορώ και εξίσταμαι που λείπει η Μεσσηνία των ύπερθεν και η σιγή του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ γιατί ήταν –έπαψε τώρα; –κατά του χασίς (ή του πονηρότατου: «κάνναβη» για κλινικές εφαρμογές).

Ακόμη το ΚΚΕ ήταν και κατά των φλίπερς πριν 50-60 χρόνια. Η Μεσσηνία γιατί ήταν ξακουστή στους χασικλήδες για το μαύρο ή χασίσι ή ινδική κάνναβις όπως το Μπερούτι (ή Βηρυτός) ή η Προύσα (ΒΔ Μικρασία, τουρκικά Bursa). Δηλαδή οι φαρμακοποιοί που θα παραβρεθούν στα σεμινάρια της Τεχνόπολης θα πουλάνε την κάνναβη ή χασίσι ελεύθερα; Πώς και δεν έγιναν Platinum Sponsor ή έστω Golden Sponsor καμιά Novartis ή Glaxo ή έστω ημεδαπή φαρμακευτική business αφού «Η κάνναβη είναι το μέλλον»;;;

Εκτός αν αντελήφθησαν ότι η κάνναβη είναι το μέλλον για ευφορική χρήση και ότι η φαρμακευτική χρήση είναι το άλλοθι της παρέας της Ηρώδου Αττικού.

Κάντε νομιμοποίηση και αφήστε τα κινεζικά παραμύθια για φαρμακευτική χρήση.

Ν. Κασνακίδης

Χαλάνδρι

Ισχυρή Αυτοδιοίκηση με οικονομική ανεξαρτησία

Κύριε Διευθυντά,

Ολες οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Αυτοδιοίκησης πρέπει πρωταρχικά να αντιμετωπίζονται από οικονομική άποψη, γιατί το κυρίαρχο κριτήριο που προσμετράται στη δημοκρατική ανεξαρτησία οιουδήποτε οργανισμού είναι η οικονομική του αυτοτέλεια και ως προς τη διαχείριση των εσόδων του. Ωστόσο, τόσο με τον «Καποδίστρια» όσο και με τον «Καλλικράτη» δεν προωθήθηκε καμιά τέτοια μεταρρύθμιση που θα ανεξαρτητοποιούσε την Αυτοδιοίκηση στα πλαίσια μιας ουσιαστικής φορολογικής αποκέντρωσης. Το ίδιο ισχύει και για τον «Κλεισθένη», για τον οποίο θα περίμενε κανείς πως θα καθιέρωνε τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα συνέβαλλαν στη δημιουργία υποβάθρου οικονομικής αυτοδυναμίας όπως:

1) Θέσπιση της περιφερειακής φορολογίας αντί των κεντρικών αυτοτελών πόρων, με την έννοια μιας φορολογικής αποκέντρωσης, που δεν θα έχει καμιά σχέση με τα ανταποδοτικά τέλη και τους λοιπούς φόρους, τέλη και εισφορές που έχουν θεσμοθετηθεί υπέρ της Αυτοδιοίκησης. Διευκρινίζω ότι η περιφερειακή φορολογία δεν θα αποτελεί πρόσθετη φορολογία αλλά θα προέρχεται από τις υφιστάμενες (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ΦΠΑ και τέλη κυκλοφορίας).

2) Θεσμοθέτηση αυτόνομου οργανισμού διαχείρισης των πόρων των Δήμων και Περιφερειών που να λειτουργεί με τη μορφή του ΝΠΙΔ. Οι εισπράξεις από το Δημόσιο των παραπάνω φορολογιών να κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος σε λογαριασμό του οργανισμού και όχι όπως γίνεται σήμερα στον λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών.

3) Θεσμοθέτηση επιτροπής ελέγχου της πορείας των εισπράξεων των προαναφερόμενων φορολογιών και της κατάθεσης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

4) Θεσμοθέτηση κοινής επιτροπής, απαρτιζόμενης από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών ή από ανώτατα διευθυντικά τους στελέχη, εκπροσώπους των ΟΤΑ, η οποία να εισηγείται στα συναρμόδια υπουργεία κατόπιν κοστολογικής μελέτης τη διεύρυνση της περιφερειακής φορολογίας στις περιπτώσεις που θα εκχωρούνται νέες αρμοδιότητες στους ΟΤΑ.

Θεωρώ πως αυτού του είδους μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Αυτοδιοίκησης εναρμονίζονται με τις συνταγματικές διατάξεις και, το σπουδαιότερο, καταχτιέται η οικονομική της ανεξαρτησία που συμβάλλει καθοριστικά στη χειραφέτησή της από την πανίσχυρη κεντρική εξουσία.

Σάββας Σαββάκης

τ. αντιδήμαρχος Τρίπολης