Στα εξεταστικά κέντρα του υπουργείου Παιδείας μπαίνουν σήμερα οι τελειόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων, με τους οποίους και αρχίσει ο φετινός εξεταστικός μαραθώνιος για την εισαγωγή στα τμήματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων θα εξεταστούν στα Νέα Ελληνικά. Για τη μεγαλύτερη κατηγορία εξεταζομένων ωστόσο, τους τελειόφοιτους των Γενικών Λυκείων, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις ξεκινούν αύριο Παρασκευή με τη Νεοελληνική Γλώσσα.

Συνολικά 104.040 νέοι και νέες θα διεκδικήσουν φέτος μια θέση στον ήλιο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας και μια από τις 74.692 θέσεις εισακτέων που προσφέρονται από το υπουργείο Παιδείας στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Από τις 104.040 αιτήσεις υποψηφίων που κατατέθηκαν στο υπουργείο Παιδείας, οι 86.301 προέρχονται από τα Γενικά Λύκεια, 914 από τα εσπερινά Γενικά Λύκεια, 15.742 από τα ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια, 405 από τα εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια και 678 από τα εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια (που θα εξεταστούν μαζί με τα ημερήσια). Συνολικά τις ημέρες των εξετάσεων θα λειτουργήσουν 858 εξεταστικά κέντρα σε όλη τη χώρα για τα Γενικά Λύκεια και 145 για τα Επαγγελματικά, ενώ το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες ότι όλα έχουν προετοιμαστεί και οι υπηρεσίες του βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.

Από την πλευρά του χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ευχήθηκε καλή επιτυχία στους υποψηφίους και επιτυχία στη συνέχεια της ζωής τους, τον «προσωπικό αγώνα μέσα από τις σπουδές και μέσα από τους πολύμορφους τρόπους κατάκτησης της γνώσης και της εργασίας, όποια κι αν είναι η έκβαση αυτής της δοκιμασίας».

Από τις 11 μέχρι τις 15 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε μαθήματα προσανατολισμού. Ειδικά στις 11 Ιουνίου, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, ενώ οι υποψήφιοι των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής θα εξεταστούν στο μάθημα των Μαθηματικών.

Στις 13 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν ανάλογα με την κατεύθυνση που έχουν επιλέξει σε ένα από τα μαθήματα: Ιστορία (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (ΟΠ Θετικών Σπουδών), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Στις 15 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών) ή τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου, με το μάθημα της Βιολογίας (Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού).

Οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων στις 9 Ιουνίου θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Αλγεβρα) και στο διάστημα 12-21 Ιουνίου θα εξεταστούν στα Μαθήματα Ειδικότητας.