Την αποφυλάκιση υπό όρους 14 φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, που κατηγορούνται για «τρομοκρατική προπαγάνδα» επειδή εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αφρίν της Συρίας, διέταξε την ΤετάρτηΔικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Είχε προηγηθεί η αποφυλάκιση άλλων οκτώ φοιτητών που αντιμετώπιζαν την ίδια κατηγορία.Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους συγγενείς και τους φίλους των κατηγορούμενων.

Οι φοιτητές, που κατηγορούνται ότι έκαναν προπαγάνδα υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε φυλάκιση έως και πέντε ετών αν κριθούν ένοχοι. Η δίκη τους, που ξεκίνησε την Τετάρτη, διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 3 Οκτωβρίου.

Οι κατηγορούμενοι συμμετείχαν σε κινητοποίηση που οργανώθηκε σε αντίδραση της ενέργειας άλλων φοιτητών του πανεπιστημίου να μοιράσουν στον χώρο γλυκά, τα οποία αποκαλούσαν «λουκούμια του Αφρίν», ως ένδειξη ότι υποστήριζαν την στρατιωτική επιχείρηση εναντίον μιας κουρδικής συριακής οργάνωσης, την οποία η Αγκυρα χαρακτήριζε «τρομοκρατική».

Μιλώντας στο δικαστήριο, οι φοιτητές απέρριψαν την κατηγορία της προπαγάνδας. «Δεν υπερασπίζομαι καμία βία, ούτε έκανα τρομοκρατική προπαγάνδα. Φώναξα συνθήματα όπως «Ολοι μαζί ενάντια στον φασισμό» και «Σταματήστε τον πόλεμο, τώρα ειρήνη». Είναι συνθήματα παγκόσμια, που θα φωνάζουν σε όλες τις διαδηλώσεις», είπε η Σούκραν Γιαρέν Τουντζέρ.

Ενας συμφοιτητής της, ο Ισμαήλ Γκιρλέρ, κατηγόρησε τους αστυνομικούς ότι τον κακοποίησαν όταν τον συνέλαβαν. «Με έγδυσαν και μετά με χτύπησαν. Δύο φορές», είπε με τρεμάμενη φωνή.