Τα sailing yachts παρουσιάζουν φαντασμαγορική εικόνα όταν οι προβολείς τους πέφτουν στη σκοτεινή, υδάτινη επιφάνεια. Μερικά από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα ιστιοφόρα τα οποία κυκλοφορούν στις θάλασσες του κόσμου έχουν αγκυροβολήσει την εβδομάδα που διανύουμε στην αθηναϊκή Ριβιέρα. Ολοι αυτοί που κατηφορίζουν στη Βουλιαγμένη για ιδιωτικά δείπνα με «φόντο» το Matsuhisa, το δημοφιλές Island στη Βάρκιζα και πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες στο Λαγονήσι έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα πραγματικά φαντασμαγορικό θέαμα. Ανοιχτά πανιά, ένα χρυσό «πέπλο» πάνω στο νερό και οι επιβάτες τους να αναχωρούν με ταχύπλοα για την παραλία. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι προσκεκλημένοι στις μεγάλες δεξιώσεις, γεύματα και αστραφτερά parties των Ποσειδωνίων. Η σημαντική αυτή ναυτιλιακή γιορτή έχει κατορθώσει να φέρει στην πατρίδα μας κορυφαία ονόματα του παγκόσμιου χάρτη στον χώρο του shipping και των επιχειρήσεων. Αυτό που γίνεται όμως τη φετινή χρονιά δεν έχει ξανασυμβεί. Μεγαλοεφοπλιστές, brokers, στελέχη των ισχυρότερων πετρελαϊκών εταιρειών του πλανήτη και πολλοί κύριοι… με τιρμπάν πέταξαν στην ελληνική πρωτεύουσα. Πρόκειται για ψηλούς, λεπτούς, πολύ κομψούς άνδρες με άψογα σιδερωμένα κοστούμια και χειροποίητα παπούτσια, οι οποίοι φοράνε στο κεφάλι τους ολομέταξα, συνήθως σε μπορντό χρώμα, τιρμπάν. Κάποιοι μου θυμίζουν τους μεγιστάνες που συναντώ συνήθως στο Harrods. Ναι, οι Ινδοί, η καινούργια παγκόσμια δύναμη στον χώρο των επιχειρήσεων και του shipping, είναι εδώ. Σκέφτομαι ότι τα τιρμπάν έχουν αντικαταστήσει τα σαρίκια και τις κελεμπίες. Σαουδάραβες και Καταριανοί συνεχίζουν όμως να δίνουν ένα δυναμικό, φασαριόζικο, γεμάτο χρώματα «παρών».

Το όνειρο της Σόφης έγινε πραγματικότητα

Τη Σόφη Βαρβιτσιώτη τη γνώριζα λόγω της φιλίας μου με τους τρεις γιους της, από τα παιδικά μου ακόμα χρόνια. Ηταν μια γοητευτική, αριστοκρατική πάντα, χαμογελαστή γυναίκα. Ενιωσα λοιπόν συγκινημένη όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινίασε τη Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών «Σόφη Βαρβιτσιώτη», η οποία θα λειτουργεί στο Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού. Η μονάδα δημιουργήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία της Εταιρείας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού ΕΛΙΖΑ. Μια τέτοια μονάδα υπάρχει σε όλες τις παιδιατρικές κλινικές των οργανωμένων χωρών. Η Ελλάδα έμοιαζε να μην μπορεί να αποκτήσει κάτι ανάλογο. Τώρα όμως το άπιαστο όνειρο έγινε πραγματικότητα. Την οικογένεια Βαρβιτσιώτη εκπροσώπησαν ο πρώην υπουργός, σύζυγος της Σόφης, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και τα παιδιά της Μιλτιάδης και Θωμάς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για το μεγάλο όνειρο της Σόφης Βαρβιτσιώτη. Μια σύγχρονη μονάδα σαν αυτή που εγκαινίασε προχθές στο Νοσοκομείο Π. & Α. Κυριακού.

Η συλλογή ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια»

Παραδοσιακές στολές σε βαθυκόκκινα χρώματα, με χρυσά σιρίτια, κεντήματα, περίτεχνες ζώνες και εντυπωσιακά κοσμήματα να τις συνοδεύουν. Μερικές από τις ωραιότερες και πλέον ευφάνταστες φορεσιές παρουσιάζονται στον κατάλογο της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας. Η παρουσίαση θα γίνει σήμερα Πέμπτη στον πολιτιστικό χώρο Κανάρη 4, εμείς όμως πρέπει να θυμηθούμε ότι ο Ζακ Ντεσέ, η Madame Gres, ο Καρλ Λάγκερφελντ και ο Ζαν-Πολ Γκωτιέ έχουν εμπνευστεί από τις ελληνικές πολύτιμες παραδοσιακές φορεσιές.

Το προηγούμενο βράδυ πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε στο θέατρο Αθήνα για την επίσημη παράσταση της κωμωδίας των Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης», με πρωταγωνιστές τους Πούλη, Καζάκο, Βογιατζάκη, Καρρά.