Ανεπίσημες ενδείξεις ότι ίσως μέχρι τις 8 ή 9 Ιουνίου βγει λευκός καπνός στις διαπραγματεύσεις επί του ονοματολογικού έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τις τελευταίες ώρες από διάφορες πλευρές. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, οι Πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ ενδέχεται να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά πολύ σύντομα, ίσως εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου, και στη συνέχεια να συναντηθούν στις Πρέσπες όπως έχει ουσιαστικά προανακοινωθεί. Τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι διεξάγεται έντονη παρασκηνιακή διπλωματική δραστηριότητα με σκοπό οι δύο πλευρές να κάνουν το μεγάλο βήμα προς την επίλυση, ενώ ξένοι παρατηρητές αναμένουν με ενδιαφέρον την έκβαση των σημερινών συλλαλητηρίων για το Σκοπιανό.

Ο Ζάεφ ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι είναι «θέμα ημερών» η τηλεφωνική επικοινωνία με τον έλληνα ομόλογό του. «Από τη στιγμή που θα μιλήσω μαζί του, θα ενημερωθεί και η κοινή γνώμη» σημείωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ. Αν και ρωτήθηκε σχετικά με τα όσα είπε ένα βράδυ νωρίτερα ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς (στην ΕΡΤ), ιδιαίτερα δε για τα τρία ονόματα που έχουν απομείνει στο τραπέζι (Βόρεια Μακεδονία, Ανω Μακεδονία, Νέα Μακεδονία), ο Ζάεφ απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί σε οποιαδήποτε λεπτομέρεια.

«Το ζήτημα είναι ευαίσθητο και θα παραμείνω προσεκτικός. Οι μέρες αυτές θέλω να είναι μέρες επιτυχούς συμπλήρωσης της διαδικασίας. Οταν όλες οι λεπτομέρειες συμφωνηθούν, θα ανακοινωθούν κατευθείαν. Είναι ευαίσθητο θέμα για τη χώρα μας και επίσης ευαίσθητο για την Ελλάδα», σχολίασε.

Από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς είχε επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι δύο από τα ονόματα της Δέσμης Ιδεών του Μάθιου Νίμιτς έχουν πάψει να αποτελούν πλέον επιλογές. Πρόκειται για το Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια (που απέρριψε η Αθήνα) και το Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη (που απέρριψαν τα Σκόπια). Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πάντως ότι για την καθυστέρηση που παρατηρείται η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την ΠΓΔΜ, που θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει ή όχι να προχωρήσει. Σκοπιανή ιστοσελίδα ανέφερε χθες, επικαλούμενη ανεπίσημες πηγές, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απέστειλαν «τελεσίγραφο» στη σκοπιανή κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Ζάεφ να επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα ώς τις 9 Ιουνίου προκειμένου να σημειωθεί η πολυπόθητη πρόοδος. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το κλειδί για τη συμφωνία (κάτι που φέρεται να ήταν η φόρμουλα σε σχέση με την προταθείσα ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν») ήταν η ανταλλαγή της erga omnes εφαρμογής της νέας ονομασίας από τα Σκόπια και της αποδοχής από την Αθήνα της «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας». Την επιθυμία των Βρυξελλών για λύση επανέλαβε χθες και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ. Δεν αποκλείεται πάντως ο Ζόραν Ζάεφ να επιδιώκει ορισμένες διασφαλίσεις πριν οριστικοποιήσει τη συγκατάθεσή του υπέρ μιας συμφωνίας στο ονοματολογικό. Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η κυβέρνησή του προχώρησε σε μικρό ανασχηματισμό με την ένταξη υπουργών από μικρότερα αλβανικά κόμματα, ο οποίος όμως αύξησε την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή από 62 σε 67 βουλευτές. Την ίδια στιγμή, οι πιέσεις προς την αξιωματική αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE να στηρίξει μία λύση έχουν αυξηθεί πολύ, με το Βερολίνο να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή. Παράλληλα, στο παιχνίδι διεκδικεί ρόλο και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος σύμφωνα με αρμόδιες πηγές είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μισκόφσκι.