Οταν τον Οκτώβριο του 2014 ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ανέλαβε τον Ολυμπιακό στη θέση του Γιώργου Μπαρτζώκα, είχε δύσκολη αποστολή.
Ομως χωρίς να αλλάξει στο ελάχιστο την ομάδα του συναδέλφου του (στην οποία πίστευε από την πρώτη στιγμή) έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος – και μάλιστα για πρώτη φορά με 3-0 επί του Παναθηναϊκού (το δε σκορ με το Τριφύλλι εκείνη τη σεζόν ήταν στο 5-0 στο πρωτάθλημα) και έπαιξε στον τελικό της Ευρωλίγκας στη Μαδρίτη χάνοντας από τη Ρεάλ.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο όμως, το οποίο συνέχισε και την επόμενη χρονιά (πάλι πρωταθλητής ο Ολυμπιακός με 3-1, με δύο νίκες στο ΟΑΚΑ) ήταν η ηρεμία που είχε στον πάγκο στα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, ιδιαίτερα στο Μαρούσι.
Για αρκετά χρόνια οι προπονητές του Ολυμπιακού έβγαιναν από τα ρούχα τους με τη διαιτησία που είχε η ομάδα τους στο συγκεκριμένο γήπεδο κόντρα στον Παναθηναϊκό. Αλλες φορές δικαιολογημένα, άλλες όχι, αλλά επηρεάζονταν ξεκάθαρα και οι παίκτες.
Αντίθετα ο κόουτς Σφαιρόπουλος δεν το έκανε (με εξαίρεση πέρυσι) και έτσι έχει ένα εντυπωσιακό σερί στο ΟΑΚΑ με 7/12 νίκες, όταν την προηγούμενη δεκαετία (2004-14) συνολικά μαζί Καζλάουσκας, Γκέρσον, Γιαννάκης, Ιβκοβιτς και Μπαρτζώκας είχαν ως τεχνικοί του Ολυμπιακού 4/33 νίκες!
Τώρα προετοίμασε τους παίκτες σαν να παίζουν στην Ευρωλίγκα (όπου πάντα παίζουν πιο ελεύθερα πνευματικά) και τους είπε να μην ασχολούνται καθόλου, με αποτέλεσμα να έρθει το πιο εύκολο «διπλό» στην Ιστορία.
Και ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε ο Ολυμπιακός απόλυτα συγκεντρωμένος σε μια τόσο δύσκολη έδρα το τελευταίο τρίμηνο. Τελευταία φορά ήταν στις 2 Μαρτίου και πάλι στο ΟΑΚΑ – εκεί πράγματι για την Ευρωλίγκα – με τη νίκη των Πειραιωτών στην παράταση.
Ο κόουτς άφησε την… γρίνια στη διοίκηση και οδήγησε τον Ολυμπιακό σε μεγάλη νίκη σε ένα παιχνίδι όπου οι Ερυθρόλευκοι αντιμετώπισαν – στο δεύτερο ημίχρονο κυρίως – μια από τις χειρότερες διαιτησίες που είχαν ποτέ στο ΟΑΚΑ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ