Τον Απρίλιο του 2017, που ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε (με πλεονέκτημα έδρας) από τη Φενέρμπαχτσε στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ακύρωσε τα αεροπορικά εισιτήρια και έστειλε την ομάδα από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα με το λεωφορείο…

Δεκατρείς μήνες αργότερα, μετά την εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό στον πρώτο τελικό του πρωταθλήματος, το πούλμαν δεν αποτελεί έναν κίνδυνο, εκτός κι αν ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού αποφασίσει να τους στείλει όλους πεζή από το ΣΕΦ στα σπίτια τους!

Η αντίδραση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου υπήρξε τριπλή: προχθές το βράδυ έφυγε από το γήπεδο στο ημίχρονο, χθες το πρωί προανήγγειλε παρακράτηση ενός μισθού δίκην προστίμου σε περίπτωση απώλειας του τίτλου, ενώ το απόγευμα εμφανίστηκε λάβρος στο ΟΑΚΑ και τα είπε φάτσα κάρτα. Ασκησε δριμεία κριτική στους παίκτες, τους έθεσε προ των ιστορικών ευθυνών τους ώστε να μη γίνουν δακτυλοδεικτούμενοι και τους παρότρυνε να φύγουν μόνοι τους εάν και εφόσον αποτύχουν στην τελευταία εφετινή αποστολή τους…

«Ο Παναθηναϊκός μετρά 22 σερί σεζόν με τουλάχιστον έναν τίτλο κάθε χρόνο. Δεν είναι δυνατόν να είστε αυτοί που θα συνδέσετε το όνομά σας με το τέλος αυτού του σερί στην ιστορία του συλλόγου. Αποκλειστήκατε στο Κύπελλο από την ΑΕΚ, αποκλειστήκατε από την κατά τεκμήριο κορυφαία ομάδα της Ευρώπης, τη Ρεάλ, δεν σας είπε κανείς τίποτα. Δεν είναι δυνατόν, όμως, να χάσετε το πρωτάθλημα από τον χειρότερο Ολυμπιακό της δεκαετίας! Να σηκωθείτε να φύγετε όλοι αν το καταφέρετε αυτό. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι από εσάς να μην κάνετε έστω ένα φάουλ στον τελικό, αυτό δείχνει τη διάθεσή σας. Τα παχυλά συμβόλαια και οι αυξήσεις έρχονται μετά από κατάκτηση ομαδικών τίτλων και όχι ατομικών διακρίσεων. Δεν αρκεί να γράφετε στη στατιστική πόντους, ασίστ κ.λπ. Η ομάδα πρέπει να κερδίζει τίτλους».

Πέρασε ένας χρόνος

Κατά τα άλλα, οι Πράσινοι ανασκουμπώνονται μετά την πρώτη ήττα τους σε αγώνα πρωταθλήματος μετά από ακριβώς έναν χρόνο και 33 απανωτές νίκες και ανασκουμπώνονται για να απαντήσουν με break στο break, διαθέτοντας κιόλας τη σχετική προϋπηρεσία με δέκα εκτός έδρας νίκες επί του Ολυμπιακού σε τελικούς. Για να ξανασυμβεί αυτό ο Παναθηναϊκός πρέπει να αναβαθμίσει θεαματικά την εικόνα του σε σχέση με τον προχθεσινό αγώνα, ενώ και ο Τσάβι Πασκουάλ γνωρίζει ότι χρειάζεται να βάλει επιπλέον παίκτες στην εξίσωση και να καταστρώσει ένα εναλλακτικό πλάνο.