Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ ότι είχαν δεχθεί το όνομα «Μακεδονία – Σκόπια» χωρίς erga omnes για τη γειτονική χώρα. Η απάντηση ήρθε από κάποια που είχε λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις, την Ντόρα Μπακογιάννη στη σημερινή (Τρίτη) συνεδρίαση των γαλάζιων τομεαρχών υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και αυτή, όπως όλα δείχνουν, θα είναι και η γραμμή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν συνεχίσει να δέχεται επιθέσεις τέτοιου τύπου από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε η πρώην υπουργός Εξωτερικών στη σύσκεψη, δεν υπήρξε καμία κυβέρνηση στο παρελθόν που να μην διαπραγματεύθηκε τη σύνθετη ονομασία. Ειδικά για τις διαπραγματεύσεις των κυβερνήσεων Καραμανλή που είχαν οδηγήσει στο Βουκουρέστι, η Μπακογιάννη εξήγησε, όπως λένε παρόντες, πως αρκετές από τις διαπραγματευτικές επιλογές τους είχαν ως πρωτεύοντα στόχο να καταστήσουν σαφή στα μάτια της διεθνούς κοινότητας την αδιαλλαξία των Σκοπίων.

Για να το πούμε αλλιώς, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής της τακτικής, η Ελλάδα έριχνε στο τραπέζι προτάσεις που γνώριζε ότι η άλλη πλευρά δεν μπορεί ν’ αποδεχθεί προκειμένου να πείσει το ΝΑΤΟ, φέρ’ ειπείν, πως δεν ευθύνεται εκείνη για την έλλειψη προόδου στο θέμα. Αρα, επισημαίνουν από την Πειραιώς, δεν μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών να μιλά για συμφωνίες αφού ουδέποτε υπήρξε συμφωνία παρά μόνο διαπραγματεύσεις.