«Το 2011 είπατε δήθεν ότι καταδικάζετε τη βία, αλλά τη δικαιολογήσατε ως αγανάκτηση κατά των Μνημονίων», έλεγε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά πριν λίγες εβδομάδες. «Δείχνετε προκλητική ανοχή στη βία και στην ανομία». Και η αλήθεια είναι πως στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει αυτό. Δεν είναι μόνο οι επιθέσεις εναντίον των στελεχών του, που τις περισσότερες φορές έμειναν ατιμώρητες –με υπουργούς και στελέχη της σημερινής κυβέρνησης να μιλούν, τότε και τώρα, με γονική κατανόηση για «τα παιδιά». Τα γραφεία του κόμματος, στην καρδιά των Εξαρχείων, έχουν γίνει πολλές φορές στόχος αναρχικών ομάδων, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο υπήρξε και επίθεση με σφαίρες που εύκολα θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε τραυματισμό. Το πρόβλημα, όμως, δεν αφορά μόνο πολιτικά πρόσωπα και φορείς. Στη μέση βρίσκονται και οι κάτοικοι των περιοχών που τον τελευταίο καιρό είναι στο στόχαστρο χωρίς κρατική βοήθεια ή προστασία.

Το ζήτημα συζητήθηκε και κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της προηγούμενης εβδομάδας, όπου αποφασίστηκε μια πιο συντονισμένη δράση. Σε αυτό το πλαίσιο η Φώφη Γεννηματά συναντάται σήμερα μετά το μεσημέρι με εκπροσώπους των κατοίκων των Εξαρχείων, της γειτονιάς που συνεχίζει να θεωρείται «άβατο» παρά τις υπουργικές διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.

«Ο εξευτελισμός φαίνεται ότι δεν τους ενδιαφέρει, αρκεί να διατηρείται ακμαία η συνιστώσα των μπαχαλάκηδων», δήλωσε χθες η Εύη Χριστοφιλοπούλου με αφορμή την επίθεση σε αστυνομικούς των ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη.

Ο Θεοδωράκης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σταύρος Θεοδωράκης: «Τα ΜΑΤ στην Αγίου Δημητρίου προστατεύουν το τουρκικό προξενείο από φασίστες και θερμοκέφαλους. Και δέχονται επιθέσεις από κουκουλοφόρους που αυτοαποκαλούνται αναρχικοί και διεθνιστές! Αυτό σημαίνει ελληνικό μπάχαλο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Για τα Εξάρχεια τόνισε πως «έχουν μετατραπεί σε πεδίο νυχτερινής βολής μολότοφ και ο κ. Τόσκας αδιαφορεί. Ή μάλλον, προστατεύει τους πυρπολητές προσφέροντάς τους ασυλία. Υπουργείο Προστασίας… κουκουλοφόρων».