Νέα έκρηξη επιθέσεων από ομάδες αντιεξουσιαστών, οι οποίοι εισβάλλουν ανενόχλητοι όπου θέλουν, είτε για να προκαλέσουν υλικές ζημιές είτε για να εκτοξεύσουν απειλές προς τα πρόσωπα – στόχους, καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα. Μετά τη βροχή μολότοφ κατά αστυνομικών τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στα Εξάρχεια το Σαββατοκύριακο, κουκουλοφόροι προχώρησαν χθες σε καταδρομική έφοδο στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα, ενώ μέλη του Ρουβίκωνα αποφάσισαν να εισβάλουν στο γραφείο καθηγητή του ΕΜΠ ως αντίδραση στις εξορύξεις πετρελαίου στην Ηπειρο.

Η αρχή έγινε λίγο μετά τις 11 το πρωί όταν περίπου 15 άτομα έφτασαν στην Πλατεία Κάνιγγος και έκαναν γυαλιά καρφιά την είσοδο του κτιρίου όπου βρίσκονται η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και το γραφείο του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα. Αφού έσπασαν τζαμαρίες, γυάλινες προθήκες και ένα μηχάνημα ΑΤΜ, πέταξαν φέιγ βολάν με συνθήματα υπέρ του «Λουκά» της 17 Νοέμβρη, που κάνει απεργία πείνας με αίτημα να του χορηγηθεί τακτική άδεια (η τρίτη, καθώς έχει λάβει δύο διήμερες εξόδους) από τη φυλακή. Πλέον, μέσα από site του αντιεξουσιαστικού χώρου, αλλά και τα social media απευθύνονται καλέσματα για συμμετοχή σε μοτοπορεία από τα Προπύλαια αύριο το απόγευμα και συγκέντρωση στο Μοναστηράκι το μεσημέρι του ερχόμενου Σαββάτου.

Υπέρ των δράσεων συμπαράστασης στον καταδικασθέντα για τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη δηλώνει και ο Ρουβίκωνας, που χθες έβαλε στο στόχαστρο τον καθηγητή στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του ΕΜΠ Δημήτρη Καλιαμπάκο. «Προσέξτε από δω και πέρα τις υπογραφές σας στις υπόλοιπες δουλίτσες που έχετε να κάνετε. Και παραιτηθείτε καλύτερα (…) Δεν θα μιλάτε τώρα» του έλεγαν σε επιθετικό τόνο τα μέλη της ομάδας που μπήκαν ξαφνικά στο γραφείο του. «Η παρέμβαση έγινε για τις εξορύξεις πετρελαίου στην Ηπειρο (…) Οι κίνδυνοι αναγνωρίζονται και από τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνέταξε το 2012 το εργαστήριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (…) με επικεφαλής τον Καλιαμπάκο (…). Στο τέλος όμως βγάζει τη δουλειά μέλι γάλα. Το κράτος, το υπουργείο Περιβάλλοντος και η τοπική αυτοδιοίκηση παραπληροφορούν συστηματικά» ανέφεραν σε κείμενό τους καταλήγοντας ότι απαιτούν «άμεση εγκατάλειψη των σχεδίων για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε χερσαία και θαλάσσια κοιτάσματα». Στο μεταξύ, προανάκριση σχετικά με την εικόνα της καύσης της ελληνικής σημαίας από μπαχαλάκηδες (πιθανώς στην οδό Τοσίτσα) άρχισε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Πάντως όπως αναφέρει επισήμως η Αστυνομία: «Σχετικά με φωτογραφία που προβάλλεται σε ΜΜΕ από το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018 και απεικονίζει καύση σημαίας σε απροσδιόριστο τόπο και χρόνο ανακοινώνεται ότι για το περιστατικό αυτό καμία ενημέρωση – αναφορά δεν υφίσταται στις αστυνομικές Αρχές από ιδιώτη ή από αστυνομικές δυνάμεις».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις 30 μολότοφ

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση ξεκινά για την επίθεση με τουλάχιστον 30 βόμβες μολότοφ (το βράδυ του Σαββάτου) εναντίον κλούβας που μετέφερε διμοιρία των ΜΑΤ κοντά στο τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Στο μεταξύ η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στο δικαστικό μέγαρο της πόλης. Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας παρενέβη με έγγραφη παραγγελία του προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο ζητώντας να διεξαχθεί έρευνα από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας για να εντοπιστούν οι δράστες. Τα αδικήματα που ερευνώνται είναι κακουργηματικού χαρακτήρα (αυτά της έκρηξης και παραβάσεων σχετικά με εκρηκτικές ύλες). Οπως ανακοίνωσε η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων μετά την παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια, σήμερα το πρωί, το διοικητικό συμβούλιο θα καταθέσει στην Εισαγγελία πλήρη φάκελο με περιστατικά επιθέσεων κατά αστυνομικών «στα οποία δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι δράστες και ενδεχομένως δεν έχουν εξεταστεί σε βάθος, ζητώντας την παρέμβαση του Εισαγγελέα για την προστασία των συναδέλφων μας».