«Εμφύλιος» με θύμα το επιβατικό κοινό ξέσπασε χθες ανάμεσα στην Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) που τελεί υπό ιδιωτικοποίηση και στην ιταλική πλέον ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία είναι και η μοναδική εταιρεία που έχει ενδιαφερθεί για την απόκτηση της πρώτης!

Λόγω του «εμφυλίου» αυτού, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ματαιώνει σήμερα, Τετάρτη 6 Ιουνίου, τα  πρωινά και απογευματινά δρομολόγια μεταξύ Αεροδρομίου και Κορωπίου «εξαιτίας αδυναμίας της ΕΕΣΣΤΥ να παρέχει τροχαίο υλικό». Μάλιστα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποδίδει την εξέλιξη αυτή «σε μικροπολιτικές επιδιώξεις της ΕΕΣΣΤΥ με φόντο την επικείμενη ιδιωτικοποίησή της».

ΓΙΑ 10 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ. Ο πρωτοφανής «πόλεμος» μεταξύ των δύο εταιρειών που μέχρι πρόσφατα ανήκαν στον Ομιλο ΟΣΕ αφορά ποσό 10 εκατ. ευρώ, το οποίο διεκδικεί η ΕΕΣΣΤΥ από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την παροχή υπηρεσιών συντήρησης του σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού, το οποίο χρησιμοποιεί η ιταλική – πλέον – εταιρεία για τις επιβατικές και εμπορικές μεταφορές της.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλει η ΕΕΣΣΤΥ, «η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ επέλεξε τον ολισθηρό δρόμο της μη εμπρόθεσμης εξόφλησης των οικονομικών της υποχρεώσεων, που σήμερα υπερβαίνουν τα 10 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η ΕΕΣΣΤΥ σε απόλυτη οικονομική ασφυξία. Ανάμεσα σε άλλα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επί μήνες δεν καταβάλλει κανένα ποσό για τις παρεχόμενες υπηρεσίες συμπληρωματικής συντήρησης». Για τον λόγο αυτόν η ΕΕΣΣΤΥ ανακοίνωσε ότι σταματά τη συντήρηση των τρένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, από την πλευρά της, αναγνωρίζει οφειλές μόνο «της τάξεως των μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ», υποστηρίζοντας ότι για το υπόλοιπο ποσό το οποίο διεκδικεί η ΕΕΣΣΤΥ «δεν υπάρχουν νόμιμα παραστατικά».

Επίσης, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ καταγγέλλει τις δηλώσεις της ΕΕΣΣΤΥ ως «ανακριβείς και συκοφαντικές» και δηλώνει ότι «επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της», ζητώντας συγγνώμη από το επιβατικό κοινό «για την ταλαιπωρία που πιθανώς να υποστεί τις επόμενες ημέρες, ταλαιπωρία για την οποία η ευθύνη βαρύνει εξ ολοκλήρου την ΕΕΣΣΤΥ».